Svenska kyrkans unga: "Det är så klart tråkigt att det blev så"

Tova Mårtensson, förbundsordförande, Svenska kyrkans unga

Svenska kyrkans unga gläds åt beslutet att frågan om valbarhetsålder ska utredas, säger Tova Mårtensson, förbundsordförande, Svenska kyrkans unga. Foto: Mikael M Johansson och Johannes Jansson

Svenska kyrkans unga om hur deras hjärtefrågor hanterades på kyrkomötets andra session. 

Svenska kyrkans unga berättade för Kyrkans Tidning innan kyrkomötet att de särskilt såg fram emot motionerna om barnkonsekvensanalys och valbarhetsålder till församlingsråd. 

När kyrkomötets andra session nu är avslutat kan det konstateras att kyrkomötet avslog två motioner som berörde barnkonsekvensanalyser och att frågan om valbarhetsålder ska utredas.

Tova Mårtensson, förbundsordförande, Svenska kyrkans unga gläds åt det sistnämnda beslutet. 

- Det är jättekul att kyrkomötet beslutat att det ska bli så. Det kändes som det var ganska väntat att det skulle gå igenom.

Tror det kommer resultera i mångfald

Tova Mårtensson tror det kommer att bli positiva ringar på vattnet.

Det ökar mångfalden och antalet perspektiv som blir representerade, både när det gäller ålder och andra parametrar är det bra att det finns en diversitet. Det är viktigt att vi är en kyrka för alla, som rymmer olika perspektiv. Vi är jätteglada att det gått igenom. Vi tycker att det är kul att man tar unga i anspråk och vi tror att det kommer leda till att det blir mer självklart att inkludera unga i arbetet med församlingsråden till exempel.

Men motionerna som berörde barnkonsekvensanalys avslogs. 

Det är så klart tråkigt att det blev så. Det är ändå viktigt att vi pratar om barnkonsekvensanalys och att vi pratar om hur vi gör en barnkonsekvensanalys som är för barn och unga, Det är ändå bra att motionerna lades fram och diskuterades. Sedan tycker Svenska kyrkans unga att det behöver göras mer: Hur ser det ut idag? Vad behöver göras? Hur kan vi vara mer inkluderande vid beslut? Särskilt gällande barn och ungas möjlighet att få påverka sin framtid och nutid.

Vad är dina tankar om åldersrepresentationen på kyrkomötet? 

- Jag tycker det kan finnas fler unga som kan vara på plats. Min uppmaning är att ta de unga i anspråk. Det ska inte bara vara så att de som sitter i kyrkomötet sitter på gamla meriter. För att vi ska vara ett kyrkomöte som tar unga i anspråk som värderar kunskap högt så krävs det att man reser sig upp när man suttit ett tag. Jag reagerade på hur få unga vi är i förhållande till antalet medlemmar i Svenska kyrkan. Medelåldern och medianåldern i kyrkomötet är hög, men jag tror ändå att de som är valda kan göra ett bra jobb. De har fått förtroendet.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.