Tio tusen besökte Se Människan-scenen

Mikael Ringlander, en av två projektledare för Svenska kyrkans program på bokmässan, är glad över att nästa års tema blir Sydafrika. Foto: Johannes Fransen, Fredrik Hielscher

Strax under 10 000 personer besökte denna gång Se Människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan.

Men projektledare Mikael Ringlander hoppas att alla församlingar ska dra nytta av programmet genom att titta på scensamtalen i efterhand på webben.

– Det är ju för församlingarnas skull vi gör detta, att de ska se att det här kan de använda hemma. Därför är jag väldigt glad över samarbetet med Sensus studieförbund som organiserade ”Samtal fortsätter” där besökare kunde reflektera vidare efter vissa av scensamtalen, säger Mikael Ringlander, projektledare jämte Erika Hedenström.

– Nytt för i år var att vi hade ungdomar som montervärdar, åtta 16-åriga unga ledare från Ljungskile församling. Vi har fått frågan i många år, så det var roligt att göra verklighet av det och jättekul att de gillade det och säger att de vill komma tillbaka nästa år.

Bland det mer minnesvärda från årets bokmässa tycker han var seminariet ”Kvinnor och religion”.

– Det var så okomplicerat för företrädarna för de olika religionerna att samtala med varandra, och de verkade så glada över att få göra det. Det är en sak jag bär med mig.

Han nämner också seminariet ”18 år i fångenskap”, där journalisten Martin Schibbye berättade för Ingrid Betancourt att han under sin isolering läste hennes bok där hon berättar om fångenskapen hos FARC-gerillan. Ett annat exempel på hur livsavgörande litteratur kan vara fick Mikael Ringlander under seminariet om sex och religion. Då höll prästen JP Mokgethi Heath upp sin bok ”I am divine – so are you” som handlar om hur bland annat hinduism och buddhism bekräftar queer identitet och sexualitet.

– Han berättade att den har använts som bevismaterial i fjolårets rättegång när Högsta domstolen i Indien lämnade den brittiska lagen om sodomi och gjorde homosexualitet laglig. Hela seminariet var väldigt jordnära och visade vad det betyder att formulera sig i skrift och ha jobbat fram ett bra material kring sex och kyrka. Det är också ett seminarium jag kommer att minnas länge, säger Mikael Ringlander.

I det samtalet deltog Svenska kyrkans huvudgäst för 2019 års bokmässa, den lutherska pastorn Nadia Bolz Weber, som drog en stor publik till Se Människan-scenen. Nu ser Svenska kyrkan mycket fram emot 2020 års bokmässa då temalandet är Sydafrika.

– Vi är fantastiskt glada över det och har redan börjat förbereda temat, säger Mikael Ringlander.

Svenska kyrkan sände missionärer till Sydafrika redan 1876. Från 1950-talet var svenska missionärer aktiva i att arbeta för ett avskaffande av apartheidsystemet.

Vem blir Svenska kyrkans huvudgäst nästa år?

– Det är för tidigt att utlova något. Men det finns många tänkbara gäster med ett brett perspektiv och olika erfarenheter av Sydafrika, säger Mikael Ringlander.

Brita Häll

Senaste artiklar