Upptrappad beredskap i Sverige

Svenska kyrkans säkerhetschef Håkan Nilsson. Foto: Lars Rindeskog.

Hittills har ett fall av coronaviruset konstaterats i Sverige. Varken kyrkokansliet eller Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, har ännu fått några direktiv för hur man ska hantera avlidna om viruset får spridning.

– Vid ett större antal avlidna krävs en samverkan för att exempelvis samordna kremationer och förvaring av avlidna, vilket ännu inte är gjort, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare av begravningsverksamheten på kyrkokansliet.

Skao förbereder i sin tur en egen kommunikationsinsats för att i ett arbetsmiljöperspektiv informera om risker gällande coronaviruset.

Lasse Larsmark är sjukhuspräst på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, där Sveriges första fall av coronaviruset upptäcktes i förra veckan.

Förbereder ni er för en eventuell spridning?

– Nej, inte för närvarande. Men självklart måste vi vara beredda på att möta de behov som finns, beroende på vilka restriktioner och regler som kommer.

Det finns möjligheter för förvaring av avlidna i begravningsverksamheter och i bårhus på sjukhusen, men vid ett virusutbrott måste man hantera de avlidna med hänsyn till smittorisken, förklarar Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare av begravningsverksamheten på kyrkokansliet.

– Vid ebola-epidemin bedömdes det inte finnas någon risk för smitta när avlidna kremerades, säger hon.

Sedan 1 jan 2019 samordnar kyrkokansliet begravningsverksamheten. Eva Årbrandt Johansson utgår från att beredskapen är god, även om det krävs samordning och förberedelser utifrån det som faktiskt sker.

– Det finns viss överkapacitet i teorin gällande krematorier, men man kan inte ha full kapacitet i samtliga eftersom anläggningen också måste servas, med att exempelvis byta ugnsbottnar.

I Sverige finns ett sextiotal krematorier, främst koncentrerade i södra delen av landet. I norra Sverige ser det sämre ut.

– Vid ett större antal avlidna krävs en samverkan för att exempelvis samordna kremationer och förvaring av avlidna, vilket ännu inte är gjort.

Gällande coronaviruset känner hon inte till några specifika åtgärder, utan säger att de avvaktar och följer Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare i regionerna.

  – Det pågår inte någon större förberedelse specifikt för coronaviruset, vad jag känner till. Men vi är beredda på att det kan spridas i Sverige och att vi kan behöva ta hand om många avlidna, säger hon.  

Kyrkokansliet har än så länge inte någon kontakt med Folkhälsomyndigheten, enligt Eva Årbrandt Johansson. De har heller inte fått något direktiv gällande coronaviruset om hur man ska hantera avlidna.

  – Jag fick ett mejl på tisdagen från en tidigare kontaktperson vid en region som påminde om att det gick ut riktlinjer vid ebola-utbrottet i Västafrika 2014.  

Hade du förväntat dig ett direktiv när vi nu har konstaterat fall av coronaviruset i Sverige?

– Jag känner ännu att jag inte förväntar mig det, men man vet inte riktigt hur situationen ser ut.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har heller ännu inte sett några direktiv om coronaviruset. De har däremot tagit ett eget initiativ till att förbereda en kommunikationsinsats till arbetsgivarna, förklarar Anna von Malmborg, samordnare för arbetsmiljöfrågor.

– Vi vill gå ut med information gällande vad som är viktigt att tänka på för att undvika risker, säger hon.

– Vi samlar in relevant och aktuell fakta för att informera våra medlemmar gällande riskbedömning ur ett arbetsmiljöperspektiv . Vår plan är att skicka ut det senare i veckan.

Ett område handlar om kremering och begravning, men hon säger att det kan också dyka upp information gällande andra områden.

Eva Årbrandt Johansson.

På nationell nivå finns en funktion för krisberedskap som arbetar i samverkan med stiftens handläggare, förklarar säkerhetschef Håkan Nilsson.

– Vi är inte riggade för några specifika händelser utan vi arbetar utifrån att upprätthålla en grundförmåga för krisberedskap där även pandemier hanteras när det behövs.

Svenska kyrkan har gjort en förstudie för att se över sin roll inom totalförsvaret och mer specifikt det civilförsvaret. Den är ett resultat av det regeringsbeslut om en ny strategisk inriktning för totalförsvaret som kom 2015. Vad förstudien innehåller kan Håkan Nilsson ännu inte säga något om.

– Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Uppgiften kvarstår i höjd beredskap och i ett krig, men det är troligt att den verksamheten behöver utökas, säger Håkan Nilsson.

I begravningslagen och kulturminneslagen finns också krav på Svenska kyrkan att bedriva verksamhet och vårda de kyrkliga kulturminnena under höjd beredskap och krig.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.