Ovisshet och oro när kyrkan rustar

I Hongkong har det första dödsfallet i coronaviruset bekräftats. Men det har inte förändrat Skut-prästen Gustav Jacobssons förhållningssätt till situationen.

– WHO klassar viruset som en stor händelse och då måste man kunna räkna med att det här händer, säger han.

– Det är inte så att jag blivit jätterädd nu.

Oron för coronaviruset lyftes i församlingens studentgrupp i söndags, där såväl svenskar som Hongkongbor deltar.

– Det är självklart att vi känner oro och speciellt innan det går ut några råd blir man väldigt orolig. Men vi landade allihop i att vi gör det vi kan för att skydda oss och kan inte göra mer.

Det är en väldigt stark press på Hongkongs ledning att stänga gränserna helt mot Fastlandskina, speciellt efter att vårdfackförbund gick ut i strejk och krävde det, berättar han vidare.

– Det är ett stort missnöje och stor rädsla här över att gränserna mot Kina inte är fullständigt stängda.

De flesta är förvånade över att det sprids så fort. Det var ingen beredd på.

I Thailand har Svenska kyrkan utsända i Phuket och i Bangkok. Erik Stenberg-Roos är kyrkoherde i Bangkok.

– Vi har inte varit med om något sådant här och de flesta är förvånade över att det sprids så fort. Det var ingen beredd på.

Om Svenska kyrkan skulle gå ut med allmän information så delar de det i sociala kanaler, bland annat på deras Facebooksida ”Svenska kyrkan i Bangkok”, förklarar han.

– Jag tar inga egna initiativ utan diskuterar först med kyrkan i Sverige och framför allt med den svenska ambassaden. Det kan också vara så att ambassaden vill att vi ska göra något. Vi har väldigt mycket kontakt med varandra, säger han.

Mogens Amstrup Jacobsen är ambulerande präst i Sri Lanka, Indien, Indonesien, Filippinerna, Japan och Korea. Han är i Sverige för närvarande men planerar att åka till Filippinerna den 10 februari.

– Jag försöker att hålla mig löpande uppdaterad genom nyhetssändningar varje kväll, men även genom bland annat UD:s reserekommendationer och WHO:s hemsida.

Coronaviruset har även nått Filippinerna och han säger att han har kontakt med sin chef Lena Brolin på kyrkokansliet om utvecklingen.

– Jag har inte funderat på att inte åka utan att jag kanske måste ändra biljetten och åka en annan rutt på vägen dit. Men jag stämmer av med UD och min chef.

Fakta: Coronaviruset

Coronavirus sprids enligt den kunskap som finns i dag genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar.

Symptomen är luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Inget läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen finns. Behandlingen är, som vid andra luftvägsinfektioner, inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurar.

Det nya coronaviruset smittar när patienten är sjuk och i samband med insjuknandet. De som har varit utsatta för smitta ska vara uppmärksamma på tidiga tecken på sjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.