Beroende av Kristus i gemenskap med andra

Eftertanke. För att ett träd skall kunna bära god frukt behöver det få hjälp att växa åt rätt håll. Det behöver beskäras för att bli sitt rätta jag. Det handlar om att bli beroende av Kristus i gemenskap med andra.

I många år var det Torsten, en trogen vän till familjen, som beskar de tiotalet äppelträd som finns hemma på mina föräldrars gård. Med tiden blev han för stel och trött att han inte kunde beskära längre. Så uppdraget gick vidare till mig.

Jag hann inte få många instruktioner så jag är inte särskilt duktig och har gjort många fel sedan jag började. Men träden lever än. Jag tror det är för att han lärde mig det viktigaste – att skära bort de skott och grenar som pekade in mot stammen. Skär man inte bort det som pekar inåt trasslar man in sig i sig själv och motarbetar sig själv. Men sparar man det som växer utåt, från stammen får trädet mer ljus, i längden mer och bättre frukt.

En vinstock beskärs inte riktigt på samma sätt men det här är inte en artikel i en trädgårdstidning utan något till eftertanke inför söndagen. I vilket fall, för att ett träd skall kunna bära god frukt behöver det skötas rätt, få hjälp att växa åt rätt håll. Det behöver beskäras för att bli sitt rätta jag.

Det handlar förstås om Jesus och oss. Alla söndagens texter, från Herrens ord om vingården i Jesaja, till Paulus ord om kroppen och Jesus ord om Vinstocken och grenarna, angriper egentligen det som många som lever i Sverige värdesätter allra mest – sitt oberoende. Men evangeliet om Jesus Kristus handlar inte om att bli oberoende utan att bli beroende av Kristus i gemenskap med andra så att vi kan befrias att bli vårt rätta jag - utåtriktade. Då bär vi frukt så att andra vill dela gemenskapen i Kristus.

Jesus är vinstocken, vi är grenarna. Jesus är huvudet, vi är lemmarna. Kristus är ett med sitt folk på vår jord – de orden kommer från biskop Jan Arvid Hellströms psalm Trädet och grenen. För några veckor sedan var jag på Öckerö och fick tillfälle att besöka hans grav. Gravstenen är en vacker natursten med orden: Nåden är som havet.

Först tänkte jag att det handlar om havets gränslöshet mot horisonten. Men så läste jag en av förra söndagens texter från Första Petrusbrevet om att tjäna varandra med den nådegåva vi fått så att vi blir goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. Tänk om nåden är som havet i en annan betydelse: Havet med dess nästan oräkneliga former av liv av växter och djur. Havet, där ekosystemen är beroende av varandra för havets balans. Kanske ska vi se på Jesus och hans kropp kyrkan som ett hav av nådens gåvor i dess många former.

Ibland kan man kanske läsa om vinstocken och grenarna som att Jesus rensar bort den improduktive, den som inte passar in. Paulus text om kyrkan som kropp tar oss bort från den tanken. Vi är beroende av minsta lilltå. Kyrkan är jag och du och vi. Samtidigt. Snarare handlar det om förhållandet till Jesus. Den kristen som försöker klara sig på egen hand märker förr eller senare att den vissnar och torkar ut. Längre bort från Kristus och kyrkan blir nådepulsen allt svagare. Varje gång vi ”kan själva” som enskilda eller som kyrka vissnar vi. Det blir inte mycket av det. Men Jesus säger: Bli kvar i mig, bli kvar i min kärlek och fäster goda löften till det. Hur mycket av vår kyrkas verksamhetsplaner och instruktioner handlar om ”kan själv” och hur många om att bli kvar i Jesus?

Det Jesus vädjar om till oss är inget krav. Det är en nådens gåva från korset och graven. På det sättet han älskar. Stanna kvar i den kärleken. Lev av den, Lev ut den i hans ljus. Bli kvar i hans kärlek.

 

Fredrik Hollertz
präst

 

Fakta: 10:e efter Trefaldighet – Nådens gåvor

Första årgången: Jesaja 27:2−6

Första Korinthierbrevet 12:12−26,
Johannesevangeliet 15:1−9 Psaltaren 28:6−9,
Liturgisk färg: grön

Taggar:

Eftertanke

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.