Kollekten Alla helgons dag är fel

Kollekten Alla helgons dag är en rikskollekt som går till Skut. Det är ett mycket olyckligt beslut. Skut- ändamålet harmonierar inte alls med situationen för alla de människor som deltar i våra gudstjänster denna dag.

Kyrkbänkarna är överfulla av människor som under året som gått har mist någon anhörig. En av de absolut vanligaste dödsorsaker­na är cancer. Om man denna dag skulle ta upp kollekt till Cancerfonden eller Barncancerfonden så skulle det uppfattas som relevant av väldigt många. Och kollektsumman skulle öka väsentligt.

Nu är det förstås inte självklart att vi i kyrkan, som också är en insamlingsorganisation, ska ta upp kollekt till en icke-kyrklig insamlingsorganisation. Men ni förstår säkert vad jag menar.
Att motivera alla dessa sörjande att skänka pengar till kyrklig verksamhet i utlandsförsamlingar som i mångt och mycket betjänar utlandssvenskar som är medlemmar i Svenska kyrkan utan att betala kyrkoavgift är inte lätt. Frågan är om det över huvud taget är rätt att ta upp rikskollekt till Skut? Saken är åtminstone i ett helt annat läge än på sjömansmissionens och sjömanskyrkans tid. Då stickade syföreningsdamerna vantar och strumpor som de skänkte till sjömännen ute. Och hemma sålde de dukar och annat – och köpte bland annat julklappar till sjömännen för pengarna – eller skänkte dem till sjömanskyrkan.

Men att i dag motivera, ofta mindre bemedlande, syföreningsdamer att skänka pengar till utlandsförsamlingar som till dels har välbeställda svenskar som medlemmar, utan att betala kyrkoavgift är svårt.
Men Skut-kollekten som sådan är en annan fråga. I vart fall är det olämpligt att ta upp en rikskollekt till Skut på Alla helgons dag.
Nu invänder säkert någon ”vän av ordning” att det inte är  de döda vi minns denna dag utan helgonen. Att förmå svenska folket att inte uppfatta Alla helgons dag som den dag då man tänder ljus på gravarna och i kyrkorna för att hedra och minnas de döda, är en helt omöjlig pedagogisk uppgift. Den som försöker gör sig löjlig. Om firningsämnena på lördag och söndag denna helg bytte plats så skulle det underlätta – men nu är det inte så. Låt kollekten Alla helgons dag bli en församlingskollekt, eller hitta ett relevant kollektändamål som anknyter till situationen för de som kommer till kyrkorna denna dag.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.