Absurd rapportering av statistik

Johannes Leckström, präst

I vår församling har vi storsatsat på livesända gudstjänster under pandemin. Detta har också varit många biskopars önskan. När vi nu ska rapportera in statistiken visar det sig att detta straffas hårt med de metoder för rapportering som vi ska använda.

Alla förstår att den digitala statistiken är svår att få bra, men det måste finnas något slags likhet mellan olika typer av sändningar. Vi livesände exempelvis ­första advent och hade då 95 unika enheter uppkopplade samtidigt under livesändningen vilket ska rapporteras in. Om vi i stället hade förinspelat sändningen, lagt ut och fått samma visningar skulle vi i stället rapportera de 339 unika visningar vi hade.

Men det slutar inte här. Hade vi lagt ut en kort andakt med en sång på fyra minuter, hade vi kunnat rapportera in hur många som tittade en minut av klippet. Det ska jämföras med de livetittare som sett på en hel gudstjänst à 80–90 minuter.

Alla förstår också att detta på inget sätt kan jämföras med antalet fysiska deltagare. Rimligare hade varit att göra en helt egen rapportering av den digitala statistiken och då angett antal visade minuter eller liknande.

Johannes Leckström, präst

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.