Alternativ för kyrkoval kommer inte att accepteras

Lars Hjertén Tidaholm

Att 80 procent av de röstberättigade inte röstar betyder inte så mycket i praktiken. I övriga partival vore detta en katastrof och skulle aldrig få legitimitet till skillnad från kyrkovalen.

Kyrkoherden i Täby vill slippa kyrkoval. Han föreslår ett fullt möjligt alternativ. Men jag kan garantera att det aldrig kommer att accepteras, eftersom de som ställer upp på partilistor har allt att vinna med det nuvarande systemet, där man förutom att kunna besätta alla viktiga poster i kyrkans ledning, utom ärkebiskop, kan förbereda de tre valen året efter kyrkovalet, riksdag, region- och kommunalval.

Partiombudsmännen har möjlighet att sköta allt viktigt arbete i samtliga val där steg ett är kyrko­valet och där partiorganisationen sköter det mesta. Kostnaden för kyrkan är mycket hög, men det räcker med att 15–20 procent av medlemmarna röstar för att partiernas röster skall räcka för att besätta de viktigaste posterna. Att 80 procent av de röstberättigade inte röstar betyder inte så mycket i praktiken.

I övriga partival vore detta en katastrof och skulle aldrig få legitimitet till skillnad från kyrkovalen.

Lars Hjertén
Tidaholm
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.