Är det rätt att utlysa klimatnödläge?

Mattias Bäckman Undersköterska, präststudent och kyrkopolitiker
Klimatmötet i Glasgow. Foto: TT

Likväl som naturen har ett ekosystem så har samhället det

Sommaren 2021 revs hundratals får i Sverige av varg. Skyddsjakten avbröts ofta eftersom djurrättsaktivister överklagade. Ett miljöpartistiskt kommunalråd gick ut i UNT och vurmade för mer varg i Sverige.

Den tyske prästen Georg Gilgenrainer kallar detta för ”Religiöse wolfsverehrung.” Redan på Jesu tid visste man att varg var ett otyg därför använder Jesus liknelse om varg för att varna för falska profeter. En teologie professor uttalade sig om högutbildades tendens till att fastna i vissa idéer genom att säga: ”Detta kan man lura i Sveriges professorer men icke dess bönder.” Landsortsbefolkningen ute i våra pastorat lider av att höra ylandet och fruktar för sina djur och barn samtidigt som miljöaktivister bara fokuserar på ekosystemet.

En freds- och djurrättsaktivist anförde Svenska kyrkans tåg genom Europa till FN:s klimattoppmöte. Där utlyste Sveriges biskopar klimatnödläge.

Visst sker det förändringar i vår miljö och i klimatet. Men att utlysa klimatnödläge kan stressa och förvärra situationen såsom i Karlshamn. Cementtillverkningen har varit stoppad, men rullar igen. Naturvårdsverket har dock planer på att överklaga så det kan bli stopp igen.

Toppmötet i Glasgow avslutades i en känslokavalkad där aktivister skrek på mötet och Frans Timmerman höll ett brand tal. Timmerman och EU förhandlar om att Skandinaviens skogar ska fungera som en kolsänka. Denna klimatkompenserade åtgärd och även handeln med utsläppsrätter har vissa likheter med avlatshandeln.

Men ska vi strypa byggindustrin, skogsnäringen och ska vi skapa oss själva elbrist? Eller som författaren till den apokryfiska texten Jesus Syraks Vishet skriver i det 38:e kapitlet om bönder och hantverkare ”utan dessa kan inte en stad bebos.”

På mitt jobb i hemtjänsten i vår kommun uppfattar jag att politiker och tjänstemän slår sig för bröstet om att bli fossilfria år 2030. Samtidigt kämpar vi i hemtjänsten på där personalbrist pressar oss, vilket ibland kan innebära femtontimmarspass (07-22). Men låt oss gärna ha fungerande bilar så vi kan besöka våra brukare och inte bara elfordon där det ibland i displayen står ”electric failure disorder” eller att laddstolparna freakar ut. Jag skulle föredra klimatsmarta bensin- och dieselbilar.

Vårt svenska samhälle präglas av pandemin, skjutningar, politisk instabilitet och oro för framtiden där klimatångesten tar plats. Men jag befarar att stressen i den gröna omställningen kan slå ut vår ekonomi och då lär våldet ta än mer fart och vad blir det för samhälle för våra barn att växa upp i? Likväl som naturen har ett ekosystem så har samhället det. Vi måste vara varsamma mot samhället, dess industri och basnäringar så att vi ser människans behov ecco homo och inte bara fokusera på det ekologiska. Sedan kanske biskoparna kan utlysa ett syndanödläge istället?

Kyrie eleison!

Mattias Bäckman
Undersköterska och präststudent
samt kyrkopolitiker för Kristdemokraterna i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.