Är Gud farlig i skolan?

Lagändring av skollagen är på gång som innebär att det blir tillåtet med skolavslutningar i kyrkan med välsignelse.

Vad är det som är så farligt med Gud att Skolverket tvingas skriva regler om vad som får sägas och göras i en kyrka? Å andra sidan, vad är det som är så viktigt med Gud att FN i sin Barnkonvention noga beskriver alla barns rätt till ”andlig utveckling”.

Kyrkorna finns i Sverige. Öjeby kyrka där jag verkar är byggd för 600 år sedan och det finns ännu äldre kyrkor. Det är klart att eleverna påverkas när de är i en kyrka. Det handlar inte bara om det som sägs, utan också om vad som sjungs. Även stenarna ropar och i varje orgelton finns en klang av det gudomliga. Andligheten finns också i konsten, musiken, teatern, dansen, leken och tystnaden.

Rektorer förväntas ha kontroll över eventuella skol­andakter. Jag har själv varit med om att få instruktioner om vad som får sägas. Men nu verkar det komma nya riktlinjer, det är verkligen ett steg åt rätt håll.

Religion är en privatsak, brukar vi säga. Absolut, alla ska ha rätt till sin egen tolkning. Man får inte tvinga någon att delta. Det måsta vara helt frivilligt. Men i människan finns en längtan. Livets stora frågor hinner ikapp oss förr eller senare. Kyrkan kan hjälpa till med denna livstolkning, både Svenska kyrkan och andra kyrkor.
                                                
Helén Lindbäck,
präst i Piteå
Kyrkomötesledamot för
Kristdemokrater i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,
7 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.