Båda parter måste handskas ansvarsfullt med relationen

Replik. Vi har under lång tid tydligt uttryckt att en gemensamt framförhandlad lösning är vägen att gå, skriver Cristina Grenholm.

Olikheter och orättvisor riskerar alltid att leda till polarisering och konflikter. Det är avgörande för vår gemensamma säkerhet – och någon annan säkerhet finns ju inte – att vi i stället främjar dialoger och respekt för folk­rätten, att vi tillsammans värnar de mänskliga rättigheterna. Den oroande utvecklingen med eskalerande våld och skarpare motsättningar gör våra ansträngningar för fredlig samexistens både svårare och viktigare.

I trohet mot den Gud som skapat världen och allt den rymmer, vill Svenska kyrkan värna människors rätt till liv och fred oberoende av när eller av vilka detta hotas. Därför stöder vi Israels rätt att skydda och försvara sina medborgare. Därför kritiserar vi när folkrätten överträds och fördömer när våld utövas mot civila, var detta än äger rum.

Svenska kyrkan ser och hör från parter om den stora utsatthet som människor i Palestina och Israel lever i. En ockupation ökar bara en sådan utsatthet. Därför menar Svenska kyrkan att ockupationen måste upphöra – för allas säkerhets skull. Vi har under lång tid tydligt uttryckt att en gemensamt framförhandlad lösning är vägen att gå.

Ingenting blir sant bara för att det upprepas. Uttrycket ”Herren­ Sebaot” är givetvis inte bort­taget i kyrkohandboksförslaget från 2016. Upprepning är där­emot nödvändig i alla levande relationer. Därför är Guds vägar ett dokument att inte bara påminna om, utan också aktualisera. Den nära relationen mellan judendom och kristendom har inte skapats av någon av oss, den finns där. Det kommer an på båda parter att handskas med den på ett ansvarsfullt och livsbefrämjande sätt.

Cristina Grenholm
Kyrkosekreterare Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
708

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Linköpings stift
Strängnäs stift
Luleå stift
Göteborgs stift
Skara stift
Linköpings stift
Göteborgs stift
Skara stift