Ointresse för judisk-kristen dialog

Replik. I snart sagt varje svar jag får från Svenska kyrkan har dokumentet Guds vägar lyfts fram, skriver Isaac Bachman.

Det är svårt att veta vem Cristina Grenholm tror att hon ska övertyga när hon påstår att Svenska­ kyrkan inte regelmässigt och under lång tid har tagit ställning mot Israel (Kyrkans Tidning nummer 28-29/16).

Den som följt Svenska kyrkans bojkottkampanjer, läst de ensidiga policydokumenten och undersökt den mängd aktiviteter som funnits runt exempelvis det ersättningsteologiska Kairos­dokumentet, vet att Grenholms påstående inte har fog för sig.

I sommar arrangeras ett läger av Kairos-nätverket, med ekonomiskt bidrag av Svenska kyrkan. Likaså finns en samordnare för Kairos, ett dokument och ett nätverk som uppmanar till bojkotter av Israel och kallar terrorism mot civila israeler för ”motstånd”.

Jag inledde med att ta upp det faktum att Svenska kyrkan i mars sände ett brev till sju riksdagspartier i vilket osanningar om Israel och en israelisk representant sprids. Det bemöter inte Grenholm.

Inte heller bemöter hon de graverande uppgifterna om att Svenska kyrkan har spridit antijudisk propaganda på sin officiella hemsida.

I snart sagt varje svar jag får från Svenska kyrkan har dokumentet Guds vägar lyfts fram. Men eftersom dokumentet inte fått någon som helst spridning inom Svenska kyrkan är detta enbart ett alibi för att slippa svara på kritik.

Den motion till kyrkomötet Grenholm hänvisar till skrevs av biskop Åke Bonnier. Han undrade vart Guds vägar tagit vägen. Över tio år efter att det antogs hade således ingenting hänt och dokumentet fallit i glömska. Det visar bristen på engagemang för relationen med judendomen.

Rent försåtligt blir det när Cristina Grenholm hävdar att man inte tagit bort uttrycket ”Herren Sebaot”. Men det är det nya förslaget till kyrkohandbok som man avser ta bort och som man kritiserats för av Vitterhetsakademin.

I min artikel visar jag på ett mönster. Att inte Svenska kyrkan anser sig föranledda att bemöta invändningarna på ett seriöst sätt är bara att beklaga. Om man på allvar är intresserad av den judisk-kristna dialogen hade det varit en början.

Isaac Bachman
Israels ambassadör i Sverige

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
448

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Lunds stift
Uppsala stift
Skara stift
Linköpings stift
Karlstads stift
Skara stift
Stockholms stift