Barns religionsfrihet behöver stärkas

Jamie Blomerus debattör ​​med intresse för barns fri- och rättigheter

Foto: Mikael M Johansson och privat

Kristet troende barn i Sverige nekas möjligheten att gå med i Svenska kyrkan.

Religionsfriheten är en grundläggande mänsklig rättighet som ska garanteras alla människor, i enlighet med FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (artikel 18) samt barnkonventionen (artikel 14). Trots detta nekas kristet troende barn i Sverige möjligheten att gå med i Svenska kyrkan, eftersom deras föräldrar inte delar samma trosuppfattning. På samma sätt tvingas vissa barn att vara kvar i kyrkan mot sin egen vilja, på grund av att deras föräldrar
inte tillåter dem att lämna.

Enligt Svenska kyrkans statistik begär ungefär 50 000 personer varje år utträde. Många av dessa har sannolikt aldrig själva tagit beslutet att bli medlemmar. De blev istället döpta och inskrivna som barn på begäran av sina föräldrar. Problemet ligger inte i att barn kan bli döpta in i kyrkan. Det ligger i att de inte tillåts att själva lämna den när de vill. Detta bristande hänsynstagande till individens fria vilja och religionsfrihet är en tydlig signal om att dagens regler behöver förändras.

I dagsläget kräver Svenska kyrkans kyrkoordning vårdnadshavarnas samtycke för att ett barn under 18 år ska kunna bli döpt och gå med i kyrkan. Samma regel gäller för att lämna kyrkan.

Först från 12 års ålder måste barnet självt ge sitt samtycke till inträde eller utträde, men även då väger föräldrarnas vilja tyngre. Detta är inte bara ett hinder för barn att uttrycka sin egen tro, utan en direkt överträdelse av deras rätt att själva fatta beslut om sin religiösa tillhörighet.

Det finns en motsägelse i att Svenska kyrkan låter unga rösta i kyrkovalet från 16 års ålder, men inte själva bestämma om sitt medlemskap. Om unga anses tillräckligt mogna för att delta i beslut som påverkar kyrkans framtid, borde de också kunna bestämma över sitt medlemskap.

I många andra frågor erkänns barns rätt att fatta stora beslut på egen hand. En invändning som förekommer är att föräldrar, som ansvarar för barnens uppfostran i allmänhet, också bör ha rätt att påverka deras religiösa uppfostran. Det är dock viktigt att skilja mellan vägledning och tvång.

Föräldrar kan och bör ge sina barn råd, men att låta deras beslut väga tyngre än barnets egen tro innebär att barns rätt till religionsfrihet åsidosätts. Redan vid 15 års ålder förväntas unga fatta betydande beslut, som val av gymnasium och sexuella relationer, och vid 16 års ålder får de rösta i kyrkovalet. Varför litar vi inte då på deras förmåga att själva veta vad de tror? 

Barns rätt att själv bestämma sin trosuppfattning, inklusive medlemskap i trossamfund behöver stärkas, inkluderas i kyrkoordningen och tydligare regleras i lag, för att säkerställa religionsfrihet i praktiken.

Sammanfattningsvis ska alla barn ha rätt att själva välja och utöva sin tro. För att säkerställa att religionsfrihet gäller alla, oavsett ålder, behöver lagen och Svenska kyrkans kyrkoordning ändras. Barn och ungdomar ska ges rätten att själva fatta beslut om sitt medlemskap i religiösa samfund, utan krav på föräldrars samtycke. Detta skulle stärka individens självbestämmande och säkerställa att minderårigas rätt till religionsfrihet respekteras fullt ut, även i praktiken.
 

Jamie Blomerus, debattör ​​med intresse för barns fri- och rättigheter

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Barnens bästa?
Låt barnen vara barn. Om inte föräldrarna bestämmer angående barnens samfundstillhörighet så kommer andra vuxna istället att göra det. Hur skiljer vi på ett barns egen fria vilja, och att barnet blivit övertygat av någon? Inte ens vi vuxna är alltid medvetna om vad som påverkar oss i ena eller andra riktningen. Barnen kan ju också uttrycka sin egen tro, oavsett vilka föreningar/samfund föräldern väljer eller inte väljer att barnet ska vara medlem i? Det krävs inget medlemskap för att besöka en kyrka eller att delta i en gudstjänst. Däremot kanske det krävs att barnet får skjuts, eller att vuxna följer med barnet. Beroende på barnets ålder och geografiskt läge. Vårdnadshavarna har ansvar för sina barns väl och ve och även i viss mån för deras handlingar. Så länge barnen inte har det ansvaret själva ska de inte heller bli tvingade att ta ställning till att bli medlem i (eller gå ur) olika föreningar och samfund. Det är vuxnas ansvar att vara lyhörda för barnens vilja och behov. Det ansvaret ska vi inte lämpa över på barnen.
Barnens bästa?
Men det ligger en hel del i att "Det finns en motsägelse i att Svenska kyrkan låter unga rösta i kyrkovalet från 16 års ålder, men inte själva bestämma om sitt medlemskap." Så kanske skulle det vara bra om detta sammanjämkades. Frågan är då om rösträttsåldern ska höjas till 18 år, eller åldern för när du själv måste ansvara för om du vill vara medlem eller inte i ett samfund skall sänkas till 16 år? Är det förresten Svenska kyrkans egna regler som anger när individen är beslutsmässig för att vara medlem eller inte? Vilka är i så fall motsvarande åldrar för att bestämma sitt inträde eller utträde i t.ex. judisk och muslimsk samfundstillhörighet, här i Sverige?