Bistånd är inte vilket anslag som helst

Sven Hellbom, Vänstern i Svenska kyrkan
Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson, säger att partiet vill dra ner på det svenska biståndet. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att inte vilja att 1 procent av budgeten ges som bistånd är inte en mänsklig politik som tar hänsyn till hur världen ser ut.

Moderaterna vill sänka budgeten för bistånd så att inte 1 procent-målet längre skall gälla. De tycker att då ekonomin blir bättre då ökar biståndet okontrollerat som de säger. De tycker att pengarna behövs till annat samtidigt som de föreslår skattesänkningar.  

De tycker att biståndet skall vara mer effektivt och inte användas som det gör nu. Det är en ståndpunkt som är värd att diskutera.

Att föreslå att biståndet ges på annat sätt kan vara bra men det skall inte betyda att beloppet inte blir 1 procent av budgeten. De pratar om biståndet på ett sätt som att det är en utgift som vilken annan som helst.

Nu är ju detta något som vi i den rika världen betalar till dem som inte har det lika bra som vi har det. 1 procent av budgeten har länge varit ett riktmärke för vad vi skall betala och att leva upp till detta är en minsta anständighetsgräns som vi i den rika delen av världen måste ha. 

Visst finns det inhemska brister som borde ha åtgärdats men dessa får inte ställas mot varandra. 

Att prata om biståndet som vilket anslag som helst och att det ökar okontrollerat är inte människovärdigt. Det är människor som det handlar om och visst kan biståndet kanske vara bättre men då är det bättre att komma med förslag som gör biståndet mer effektivt och bättre.

Behoven är enorma och naturkatastrofer inträffar och de hjälporganisationer som finns visar att behoven är större än vad som betalas ut. Allt för många i världen har inte tillgång till det som vi tycker är självklart. 

Visst finns det inhemska brister som borde ha åtgärdats men dessa får inte ställas mot varandra. Skattesänkningar löser inte dessa politiska problem.

Det är viktigt att det förs en social human politik för boende i Sverige också.

Men att inte vilja att 1 procent av budgeten ges som bistånd är inte en mänsklig politik som tar hänsyn till hur världen ser ut.

Sven Hellbom
ledamot i styrelsen för Vänstern i Svenska kyrkan, Visk

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Ekonomi

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.