Folkkyrkan

Dags att partipolitiken lämnar kyrkan

REPLIK. Eneroth och Larsson menar alltså att det är helt jämförbart att tillhöra en kommun och en kyrklig församling. Är det så?

Två ledande kyrkopolitiker med partipolitisk förankring kritiserar Liberalerna och Moderaterna för att de framför andra förslag i riksdagen än vad Eneroth och Larsson anser vara de rätta åsikterna. 

Liberalerna röstade mot riksdagens beslut att införa en särskild kyrkolag, när förslaget om nya relationer mellan Svenska kyrkan och staten togs 2000. Att partiet i riksdagen inte har bytt åsikt sedan dess kan ju bero på att man har samma uppfattning idag som för 20 år sen.

När Eneroth och Larsson i Kyrkans Tidning nummer 8/19 argumenterar mot moderaternas förslag att tillåta medlemmar att vara med i en annan församling än där man bor jämför de med att en som bor i Malmö kommun inte samtidigt kan vara med i Danderyds kommun och där lägga sin kommunalskatt. 

Debattörerna menar således att det är helt jämförbart  att tillhöra en kommun och en kyrklig församling.

Sören Ekström, en socialdemokratisk kyrkopolitiker med stort förtroende i Svenska kyrkan över alla partigränser, framförde ett budskap till sina partivänner: ”Lämna partipolitiken i kyrkan.”

Jag tror att det vore klokt att följa Ekströms råd, som han framförde kort före sin död för ett par år sen.

Lars Hjertén

Tidaholm

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Mer inom samma ämne