Den som talar för kränkta bör hålla sig till fakta

MOTHUGG Även den som känner sig kränkt bör hålla sig till fakta, än mer den som känner sig manad att tala å de kränktas vägnar.

”Hagbergs föredrag andades uppfattningen att den rätta nattvarden celebreras av en man”, skriver Helle Klein. Har hon belägg för det? Personligen finner jag utsagan svår att tro eftersom jag läst Hagbergs manus, vilket jag tvivlar på att Klein har gjort.

Hagberg är högkyrklig, tillhör Kyrklig förnyelse och skrev på Kallin-listan.
Är detta försök till belägg? Egenskaper som föranleder Klein att döma Hagbergs föredrag på hörsägen? Det ser så ut. Är detta rimligt? Knappast! Det går inte att belägga en absolut samvariation mellan någon av dessa egenskaper och en viss uppfattning i ämbetsfrågan och – viktigast – än mindre innebär de självklart att man talar om ämbetsfrågan när man förväntas tala om nattvardselementen.

Klein fortsätter: ”De kvinnliga deltagarna kände sig kränkta och dessutom nonchalerade när de försökte ställa frågor till föredragshållaren.”Kände verkligen alla kvinnliga deltagare, sig kränkta? Ingen aning. Har Klein någon aning om det? Eller är det bara för syftet tjänligt att dra alla kvinnor över en kam?Men otvivelaktigt är det så att en del kvinnliga deltagare kände sig kränkta och nonchalerade. Är då detta ett belägg för Kleins utsaga om föredraget ifråga?

Varje förälder, eller vuxen som minns sin egen barndom, vet att känslor, hur verkliga och smärtsamma de än kan vara som känslor betraktade, inte alltid framkallas av något som har med verkligheten att göra. Detta gäller även vuxna.Att barnet skriker betyder inte att det finns något monster bland dammråttorna. Att någon känner sig kränkt är inte detsamma som att ett föredrag har andats vare sig det ena eller det andra. Känslan är verklig – orsaken inte nödvändigtvis. Detta borde en journalist kunna hålla isär.

Har även biskop Lindsey Urwin lyckats andas något ovälkommet innan han ens landstigit på Gotland? Ökänd och mörkerman kallas han på ledarplats. Det är ett snyggt sätt att etikettera vår systerkyrkas biskop! Dessutom överdrivet. Hur kan biskopen ifråga vara ökänd? Sannolikt är snarare att flertalet församlingsbor och även präster i landet aldrig hört talas om honom. De som däremot hört honom tala brukar ha gott att säga.

Vad han ska ha att lära evangeliskt-lutherska präster på Gotland har Klein svårt att förstå. KT:s nyhetsrapportör klarar däremot att läsa innantill: biskop Lindsey skall tala om ungdomsarbetet i Walsingham och predikan för ungdomar.
 

”Domprost Hermansson stöttar kvinnorna” skriver Klein. En sanning i någon mån. Hermansson stöttar de kvinnor som känner sig kränkta av att föredragshållare inte håller med dem (oavsett om oenigheten berörs i föredraget eller ej). Det finns andra kvinnor som domprosten blankt struntar i. Det är de kvinnor som önskat att biskop Lindsey skall komma som föreläsare, som uppskattar Walsingham som pilgrimsmål, som faktiskt vill fira nattvard enligt Jesu instiftelse – med bröd och vin – och inte vill gömma frågan bakom onödigt käbbel om ämbetet. Dessa stöttar inte Hermansson det minsta.

Det måste väl ändå finnas gränser för idiotin, slutar Klein. Äntligen något vi är överens om!

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.