Det är avvikande att begära vegetarisk eller vegansk kost - därav "specialkost"

Mats Rimborg Allätare i Göteborg

Animaliskt mättar bättre, menar Mats Rimborg. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT och privat

Replik. Vi är skapade till att vara allätare, det är ett biologiskt faktum, menar debattören. 

REPLIK

Biskop Johan Tyrberg varnade med all rätt i ett debattinlägg nyligen för att Svenska kyrkan håller på att återskapa en syndakatalog genom att fokusera på till exempel minskat flygande och köttätande, i stället för att se till helheten. Han beskriver det som ett ”godhetssignalerande”, där det handlar om att visa sig duktig genom att framstå som politiskt korrekt.

Debattartikeln om specialkost av fyra "vegoprofeter" är ännu ett exempel på denna trend, där de propagerar för att normalisera växtbaserad kost, eventuellt kompletterad med mejeriprodukter och ägg, i stället för nuvarande ”köttnorm”, som de kallar det. Behov av specialkost definieras mycket riktigt av Socialstyrelsen som ett sjukdomstillstånd. Det innebär framför allt att man som utspisare inte ska känna sig tvingad att tillmötesgå alla möjliga och omöjliga krav på kostanpassningar som inte är medicinskt motiverade.

Lyckligtvis är de inte särskilt många som vill förstöra för svenska bönder och försämra matupplevelsen för alla oss som uppskattar en fin köttbit, gärna medium-rare. Andelen vegetarianer och veganer ligger oförändrat i december 2023 på omkring 6% respektive 2% enligt Axfoods årliga Vegobarometer, och det är allt färre som planerar att äta mindre kött. Och det är inte konstigt, när man bjuds på andra alternativ blir man ju hungrig igen mycket fortare. Vi är skapade till att vara allätare, det är ett biologiskt faktum.

Det är alltså avvikande att begära vegetarisk eller vegansk kost, och därmed också korrekt att beskriva detta kostval som speciellt, om än i en vidare mening än Socialstyrelsens. Redan att erbjuda det som alternativ är onödigt, det behövs inte på grund av några fysiska sjukdomar och den som inte vill ha kött eller fisk kan ju helt enkelt låta bli att ta det.

Svenska kyrkan bör vid sina arrangemang utgå från att de allra flesta föredrar en kost baserad på animaliska produkter, och inte tvinga på alla något som bara en liten minoritet uppskattar.

Mats Rimborg, allätare i Göteborg

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Kort Sagt
Äntligen kan det sägas. Saken är biff.
Häst eller människa
Hästen går på havre - människan går på havregrynsgröt. Det är skillnaden.