Det finns olika tolkningar av vad kyrkans tro och budskap är

Lennart Hallengren ledamot kyrkorådet Malmö och ordf Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne/Blekinge

Eftersom socialdemokraterna ställer upp i kyrkovalet står vi bakom Svenska kyrkan som en öppen och demokratisk luthersk folkkyrka, skriver Lennart Hallengren (S).

I Kyrkans tidning nummer 14/17 undrar Johan Garde vad socialdemokraterna som nomineringsgrupp till kyrkovalet anser om Jesus. Eftersom socialdemokraterna ställer upp i kyrkovalet står vi bakom Svenska kyrkan som en öppen och demokratisk luthersk folkkyrka. Borde vara självklart att konstatera det för var och en.

Dock måste vi skilja mellan kyrka och nomineringsgrupp. Svenska kyrkan är ett trossamfund, nomineringsgrupperna är inga trossamfund. Nomineringsgrupperna ska presentera sina visioner och konkreta förslag på hur kyrkans kristna budskap och tro ska förverkligas i handling och praktisk verksamhet. Det finns som bekant olika tolkningar vad kyrkans tro och budskap innebär i ord och handling.

När det gäller en fråga som vigsel av samkönade par, blev beslutet att Svenska kyrkan ska viga men att en enskild präst inte är skyldig att viga samkönade par. Men en nomineringsgrupp bör rimligen ta ställning i en så viktig mänsklig fråga.

Socialdemokraternas ståndpunkt är att alla par ska kunna vigas i Svenska kyrkan. Utifrån den ståndpunkten och det beslutet är det osannolikt att en kandidat som tydligt och uttalat är motståndare till att viga samkönade par skulle få plats på någon av våra listor.

Därmed vet väljarna vad socialdemokraterna och kandidaterna står för. I denna fråga är det viktigt eftersom det handlar om människosyn och att all kärlek mellan människor är av godo.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Lennart Hallengren, ledamot kyrkorådet Malmö och ordf Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne/Blekinge

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2265

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Uppsala stift
Göteborgs stift
Luleå stift
Uppsala stift
Stockholms stift