Direkt felaktig definition av "demokratiskt" parti

Sven Valerio, Alternativ för Sverige

Medlemmarnas inflytande ska inte begränsas av just din uppfattning om vilka som ska varda givet.

 

REPLIK

Ylva Wahlström Ödmann skriver i en debattartikel (12/11) att ”vi behöver bli en modigare kyrka”. Inte mindre än 11 gånger återkommer YWÖ till varianter på ”vårt demokratiska kyrkoval”, ”vår kyrka” och ”vår lära” i texten. Parallellt formulerar YWÖ sig om Alternativ för Sverige så här: vi ”fick” ställa upp i kyrkovalet. Underförstått att den ynnesten borde vi nog inte givits. Längre ned i texten ställer hon frågan rakt ut: ”Ska vilka krafter som helst få ställa upp i vårt demokratiska kyrkoval?”.

Ja, Ylva. Det är svaret. Demokrati betyder folkstyre. Partipolitiseringen av Svenska kyrkan är olycklig, men även om du och vi skulle lyckas i vår gemensamma målsättning att bli kvitt den, så är det fortfarande Svenska kyrkans medlemmar som ska besluta om verksamheten. Och den samlingen medmänniskors inflytande ska inte begränsas av just din uppfattning om vilka som ska varda givet. I din rikliga användning av ordet ”vår”, glömmer du att berätta just vilka du självsvådligt gör dig till ombud för. Är inte kyrkan även min?

Inte bara verkar du förväxla folkstyre med ett anständighetens hägn. Du verkar också vilja villkora medbestämmandet hos kyrkans medlemmar utifrån huruvida de befinner sig innan- eller utanför samma hägn. Dessutom är din definition av ”demokratiskt parti” direkt felaktig. Alternativ för Sverige vill självklart att Sverige ska ha ett demokratiskt styrelseskick.

Däremot ser vi stora brister i dagens system och önskar utveckla och förbättra det, bland annat med högre grad av personval, färre riksdagsledamöter, slopat partistöd, m.m. Att mellan raderna påstå att vi inte är ett demokratiskt parti är inte bara faktamässigt fel; det gränsar till förtal. 

Jag håller dock med dig om att Svenska kyrkan behöver bli modigare. Fler av dess medlemmar behöver ställa sig upp och säga ”nej!” när du gör anspråk på att föra deras talan eller trivialiserar att kyrkor förvandlas till moskéer.

Sven Valerio,
Alternativ för Sverige

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.