Visionen om protestantisk samverkan måste bli verklighet

Oskar Karlsson, Tranås

Ekumeniken behöver inte bara vara ett ideal – den behöver också få praktiska konsekvenser, skriver debattören. 

I dag återstår en viktig uppgift: att fördjupa den organisatoriska enheten mellan protestantiska samfund i Sverige.

År 2025 betecknas inom kyrkovärlden som Ekumenikens år – ett vägval för svensk kristenhet ekumenikens år. Det är hundra år sedan ärkebiskop Nathan Söderblom tog initiativ till den stora ekumeniska konferensen i Stockholm – en samling som lade grunden för internationell dialog mellan kristna traditioner. Förhoppningen är att detta jubileum inte bara blir en högtidlig påminnelse, utan ett startskott för konkret organisatorisk enhet mellan Sveriges protestantiska samfund.

Svensk kyrklighet har länge burit spår av både enhet och splittring. På 1700-talet började enhetskyrkans auktoritet utmanas av väckelserörelser, inte minst i Tranåsbygden, inom Linköpings stift. Under 1800-talet växte en längtan efter en friare kristenhet fram, både teologiskt och organisatoriskt. Samtidigt präglades tiden av konfrontation. När författaren August Strindberg åtalades för hädelse 1884 i samband med "Giftas" blev det tydligt hur kyrkan och staten fortfarande samverkade för att bevaka gränserna för tillåten religionskritik. Under 1900-talet fortsatte uppluckringen av det tidigare kyrkliga monopolet. Nya rörelser växte fram, ibland utanför den protestantiska huvudfåran. När Olof Palme och Alva Myrdal ledde arbetet med att skilja Svenska kyrkan från staten, markerade det ett nytt kapitel i svensk kyrkohistoria – men även denna process lämnade viktiga frågor obesvarade.

Strindberg, Söderblom, Palme och Myrdal har alla, på sina olika sätt, bidragit till att öppna upp för en friare och mer mångstämmig kristenhet i Sverige. Men deras respektive projekt blev aldrig helt fullbordade, anser jag. I dag återstår en viktig uppgift: att fördjupa den organisatoriska enheten mellan protestantiska samfund i Sverige. Ekumeniken behöver inte bara vara ett ideal – den behöver också få praktiska konsekvenser.

En ökad organisatorisk samverkan mellan protestantiska kyrkor skulle kunna få flera positiva följder:

-  Ett visst uppsving för klassisk kristen tro, vilket i sin tur ger nytt liv åt teologisk fördjupning, själavård och undervisning.

- Förbättrad kristologisk dialog inom och mellan samfund, där skillnader inte döljs men hålls i ett konstruktivt samtal.

- Ökad internationell synlighet, där Sverige kan bidra med ett unikt exempel på protestantisk samverkan i en sekulariserad kontext.

Samtidigt bör en sådan enhet inte bara handla om struktur, utan också om försoning. Många frikyrkor bär på minnet av hur deras föregångare misstänkliggjordes, förföljdes och uteslöts ur det offentliga rummet av statskyrkans prästerskap under 1700- och 1800-talen. En ny ekumenik bör inkludera ett erkännande av dessa sår – och en vilja att läka dem. Det är tid att genomföra den säkert största förändringen i svensk kyrklighet sedan Strindbergs dagar. Ekumenikens år kan bli en milstolpe – om vi låter visionen bli verklighet.

Oskar Karlsson, Tranås

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Ekumenik

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Frågor
"startskott för konkret organisatorisk enhet mellan Sveriges protestantiska samfund. [---] fördjupa den organisatoriska enheten [---] En ökad organisatorisk samverkan [---] uppsving för klassisk kristen tro" Det är en viktig diskussion och ett viktigt samtal, men vad menas konkret med detta? Är målet att alla protestantiska samfund i Sverige ska bli ett enda? Det ligger en hel del i att det kan behövas försoning ur ett kyrkohistoriskt perspektiv. Men vad ska det få för konsekvenser konkret? Är målet att Svenska kyrkan ska bidra med sin infrastruktur och sina pengar, medan "frikyrkan" ska ha rätt att definiera teologin och de teologiska uttrycken? Är det i så fall verkligen rätta vägen att nå försoning? Att den som en gång i vissa delar varit förtryckande nu ska bli avplockad allt och inte få existera med sin tro, tradition, liturgi? Blir det rätt mot alla de medlemmar i Svenska kyrkan här och nu, som djupt i hjärtat känner sig hemma i det Svenska kyrkan står för idag? Och vad ligger i begreppet "klassisk kristen tro", i detta sammanhang? Vem/vilka ska ha tolkningsföreträde att definiera det?
Frågor
Man kan också ställa frågan: Vem/vilka är det som vill att de protestantiska kyrkorna i Sverige ska ha eller bli en ”organisatorisk enhet”? Vem tjänar på det, och på vilket sätt? Och vilka vill inte det, och varför? Det handlar både om ekonomi men också om identitet. Det är snart kyrkoval i Svenska kyrkan och vore bra om nomineringsgrupperna är öppna med hur de ser på dessa frågor. Eftersom det förkommer starka röster i frågan. Ekumenik är viktigt. Men ekumenik är väl inte samma sak som organisatorisk enhet och teologisk likriktning?