Enheten är en gåva och uppgift

Tack Anders Piltz som vill mötas i vänskap och nyfikenhet under reformationsjubileet 2017! Det vill vi också. Det finns goda förutsättningar.

För första gången har lutherska kyrkor och den Romersk-katolska kyrkan gemensamt beskrivit historien och formulerat åtaganden inför framtiden, i skriften Från konflikt till gemenskap som snart kommer på svenska. I höst blir den utgångspunkt för samtal mellan katoliker och lutheraner i många grupper i Sverige.

I Lutherska världsförbundet talar vi om 500 år av reformation: en pågående process som vi vill uppmärksamma både ekumeniskt och globalt. ”Befriad genom Guds nåd” är ett givet tema utifrån luthersk horisont. Med den gemensamma deklarationen om rättfärdiggörelseläran från 1999 i bagaget finns det även här grund för lyckade möten mellan oss.

Det gemensamma högtidlighållandet av de 500 åren har sin grund i dopet. Vårt gemensamma ursprung som kyrkor är den första pingsten, som det också uttrycks i Från konflikt till gemenskap. Då överraskade enheten. Plötsligt kunde alla förstå varandra. Enhet är fortfarande något som ibland bara uppstår, ibland kallar oss ut ur splittringens fängelse till mångfaldens öppna plats. Enheten är både gåva och uppgift, nationellt och globalt.

I Sveriges kristna råd möts vi kontinuerligt för att lära känna varandra på djupet och agera tillsammans. Ortodoxa, frikyrkliga, katoliker och lutheraner har alla en relation till reformationen. Många blev fördömda av andra. Det uppmärksammar vi tillsammans 2017, kritiskt och självkritiskt.

Splittring, oförsonlighet och hat, är en del av världens och kyrkornas historia. Men som kyrkor delar vi också erfarenheten av livgivande försoning. Hatet bygger murar, kärlek bygger broar.

Vi vill att 2017 blir ett år då kunskap om och erfarenhet av kristen tro och liv delas med kraft och stolthet. Och vi vill gärna bli av med den felaktiga bilden av Luther på axeln. I vårt land har den skymt trons glädje alldeles för länge!
Vänskap och kunskap, javisst!

Cristina Grenholm
Kyrkosekreterare

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2399

Lediga jobb