Förtydligande angående Allhelgonahelgen och världsarvet Skogskyrkogården

”Kyrkan portad från Skogskyrkogården” lyder rubriken i Kyrkans tidning den 4 oktober. Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning vill med anledning av denna artikel göra följande förtydligande:

Cirka 70 000 besökare passerar förbi världsarvet Skogskyrkogårdens portar bara under Alla helgons dag. Det medför extrema problem för framkomligheten i området inte minst efter mörkrets inbrott. Störst är problemen vid huvudentrén vid Sockenvägen. Det ”tingel tangel” som nämns i artikeln syftar endast på den försäljning av korv och annat som sker utanför kyrkogårdsmuren och som vi gärna skulle slippa. Det är dock inte Kyrkogårdsförvaltningen som beslutar i den frågan.

Innanför kyrkogårdsmuren är det en självklarhet att besökarna möts av vår kommunala personal som svarar på frågor om gravar, gravrätt och gravskötsel och kan visa vägen till världsarvets besökscentra, toaletter m m. Det får inte finnas några oklarheter om vem som ansvarar för ordningen på begravningsplatsen. Därför vill vi inte ha annan personal än förvaltningens egen inne på Skogskyrkogården.

Vi månar om ett gott samarbete med Svenska Kyrkan. Vi upplåter våra kapell på Galärvarvskyrkogården och Hässelby begravningsplats under Alla helgons dag till Svenska Kyrkan. I Bromma får församlingen använda vår mark i anslutning till kyrkorummet för sina aktiviteter. På Råcksta begravningsplats har Svenska Kyrkan information och vandringar för skolungdomar under allhelgonaveckan och använder då våra kapell. Självklart accepterar vi också ett myndighetsbeslut att upplåta plats till Svenska Kyrkan utanför muren på Skogskyrkogården.

 

Mats Larsson, direktör

Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Debatt

Senaste artiklar

56

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Övrigt
Linköpings stift
Lunds stift
Luleå stift
Uppsala stift
Västerås stift
Stockholms stift