Mänskliga rättigheter vilar på teologin

Mikael Löwegren, präst

Foto: Getty

Mänskliga rättigheter vilar på teologin – inte tvärtom

Replik till Anna Karin Hammar

I frågan om teologiskt språk och mänskliga rättigheter framhåller Anna Karin Hammar att även de mänskliga rättigheterna ”behöver för att vara stabila över tid inbäddas djupt i kultur och religion”.

Det vi idag kallar mänskliga rättigheter springer idéhistoriskt fram ur den kristna traditionens tanke på människans värdighet (dignitas humanae) och går tillbaka på den teologiska reflektionen över begreppet ”person” i Treenigheten. Det är de mänskliga rättigheterna som vilar på teologin – inte tvärtom.

Att vilja lägga mänskliga rättigheter som grund i den kyrkliga uppgiften är att spänna vagnen framför hästen.

Mikael Löwegren, präst

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Idéhistoria f.Kr
Hästen framför vagnen eller vagnen framför hästen. Kan vi verkligen säga att grunden för de mänskliga rättigheterna inte fanns innan kristendomen? Idéströmningar kring detta fanns väl även i de äldre religionerna? Och har utvecklats på flera olika sätt genom religionernas och filosofins historia. Hur kanske en religionshistoriker och/eller idéhistoriker kan reda ut. Det viktiga är väl att idén om de mänskliga rättigheterna återfinns på olika grundläggande sätt också i kristendomen.
Idéhistoria f.Kr
Och i andra religioner.
Idéhistoria f.Kr
Kanske kan man se det som en väv med trådar i olika färger som kommer från olika håll och dyker upp i olika tider och färgar varandra och som har nyanser av samma färg i olika schatteringar, så det är svårt att veta varifrån en idé kom först. Men att vi genom tiden har tagit till oss olika ord och innebörder - beroende på om vi ser oss som del av en trostradition eller del av någon annan idétradition. Och att det viktigaste är att fråga varandra det som Hammar skrev: "Hur kan du känna igen de mänskliga rättigheterna i din tradition? Så här ser jag dem förankrade i min tradition!"