Hwad vil Social-Demokraterna (med Svenska kyrkan)?

Bo Herou  Kristdemokraterna, Österlen
Foto: Marcus Gustafsson

De som tycker annorlunda än den socialdemokratiska eliten får söka sig någon annanstans än Svenska kyrkan verkar vara målet

Hwad vil Social-­Demokraterna? Den frågan ställde sig mäster Palm retoriskt den 6 november 1881. Frågan är lika aktuell nu som då. Framförallt efter det alldeles nyss avslutade kyrkomötet.

I det utskott jag är ledamot i fick vi flera gånger höra att socialdemokraterna vill göra Svenska kyrkan till Sveriges bästa arbetsplats. Sedan under debatterna i plenum driver S stenhårt tillsammans med C och övrig vänster frågan om att präster som inte vill viga samkönade par ska straffas med yrkesförbud. De ska bli av med rätten att arbeta som präst.

Hur man ska kombinera Sveriges bästa arbetsplats med ändringar i kyrkoordningen som skulle innebära att präster med fel åsikter sparkas är för mig en gåta.

Socialdemokraterna har, i brist på tydliga kyrkliga frågor, mer och mer tagit till sig frågor utan direkt bäring på att förbättra arbetsklimat eller Svenska kyrkans bemötande av människor. Likriktning, skrämsel och en trång åsiktskorridor verkar vara målet. De som tycker annorlunda än den socialdemokratiska eliten får söka sig någon annanstans än Svenska kyrkan verkar vara målet.

Är det inte dags för socialdemokraterna att se att det finns frågor som utvecklar Svenska kyrkan? I utskottet som hanterade obehörighets- och avkragningsmotionerna lanserades i slutet av beredningen ett förslag från socialdemokraterna om att det bör föras samtal. Erbjudandet var ospecificerat och har ­uppenbarligen varit i säck innan det kom i påse.

Ett öppet förslag om samtal om mottagandet av hbtqi-personer är vällovligt. Och då talar jag troligen för de ledamöter av kyrkomötet som inte stödde Socialdemokraternas och Centerpartiets avkragningsmotioner.

Nu gick ju inte förslagen om avkragning av ”feltänkande” präster igenom. Tyvärr med ganska liten majoritet. Risk finns att motionerna återkommer år efter år efter år.

Bo Herou 
Kristdemokraterna, Österlen

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.