I tro på Jesus tar vi ansvar för hela skapelsen

Replik. Värnandet av skapelsen går inte före evangeliet om Jesus, skriver Bo Bergstrand i sin replik till Carl-Henrik Henriz.

Bäste Carl-Henrik Henriz, broder i Kristus. Tack för att du i huvudsak stöder mig i det jag har att säga om korset (Kyrkans Tidning nummer 43/2016).

Men det jag vill ha sagt om ekoteologi är att ordet antyder att det finns ett annat evangelium än det som handlar om Jesus Kristus. Det gör det som bekant inte. Utan av tron på Jesus följer också att vi vårdar oss om skapelsen. Det är helt rätt att vi måste känna ansvar för den som kristna. Påvens encyklica har jag läst, men jag blir mer inspirerad av honom som påven uppkallat sig efter.

Magnus Wåhlin skriver i sin bok ”En annan värld är möjlig” som också handlar om ekoteologi. Han vill i KG Hammars efterföljd tänka ”utanför lådan”. Risken är att då hamna helt ”utanför lådan”.
”Det värsta som kan hända är att vi har fel” skriver Wåhlin.

Jag tror att den har helt fel som menar att värnandet av skapelsen går före evangeliet om Jesus. Om ”utterhjälpen” går före att hjälpa människor, som Jesus har gett sitt liv för att rädda och så visar Guds oändliga kärlek till dem, kan jag inte hålla med. Men självklart ska vi i tro på Jesus ta ansvar för hela skapelsen.

Kyrkan har sent vaknat upp här, men  kan visa den rätta vägen. Men det viktigaste är att älska Sverige tillbaka till Gud, för att tala med Bengt Pleijel.

 

Bo Bergstrand

komminister Nässjö pastorat

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.