Kan bli en bekännelsefråga

Tobias Bäckström har i tidigare inlägg dokumenterat sin stora okunnighet i klimatfrågan med flera vidhängande frågor.Tyvärr finns det fortfarande en liten grupp teologer med en snäv dogmatisk syn och okunnighet i klimatfrågor,som delar Bäckströms syn.

Han skriver i sitt inlägg: ”Vi är nämligen inne i en uppvärmningspaus som har pågått i snart 15 år och allt fler forskare inser att IPCC:s slutsatser om koldioxidens kraftiga uppvärmning var förhastade. De datormodeller som förutsade en uppvärmning under 2000-talet har ju slagit fel...” osv .

Detta är inte sant.Tvärtom är det så att en förkrossande del av världens klimatforskare,uppemot 97–98 procent,hävdar att problemen är värre än någonsin, ja kanske värre än vi kan ana! Vi fick ju för bara några veckor sedan veta, att de stora isarna och glaciärerna i Arktis och Antarktis smälter i en accelererarnde fart på grund av växthuseffekten,vilket kan medföra översvämningar av väldiga kustområden kring Indiska Oceanen, i Bangladesh och andra länder och drabba miljontals människor. På liknande sätt är det med de stora glaciärerna kring Himalaya där de stora floderna i Indien och omkringliggande länder har sina källor,som också miljontals människor är helt beroende av.

Detta har ingenting med tillfälliga klimatförändringar att göra,som kanske Bäckström syftar på eller naturliga variationer i väderleken som alltid kommer att finnas. Hejdar vi inte växthuseffekten innan den medför 2 graders höjning av jordens medeltemperatur är katastrofen här !
Jag råder Bäckström att läsa Wijkmans/Rockströms ”Den stora förnekelsen”, något av ett standardverk i dessa frågor, som kom för några år sen, med ärkebiskopens förord.Rockström är professor i naturahushållning och en världsauktoritet på detta område och skriver här om klimatförnekarna, till vilka Bäckström tydligen hör och stora delar av det republikanska partiet i USA ( särskilt Teaparty-rörelsen och den fundamentalistiska kristna högern) att deras åsikter är en blandning av okunnighet, förnekelse och tilltro till vissa forskare, ofta med intressen i bil-eller oljeindustrin. Är det detta sällskap Bäckström vill tillhöra ?

Självklart ska miljöfrågorna av alla slag vara en viktig del av förkunnelsen också i vårt land år 2012, som andra viktiga samhällsfrågor och självklart bör det komma ett biskopsbrev kring dessa frågor. Det kanske också bör bli en bekännelsefråga.
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
36

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Övrigt
Stockholms stift
Strängnäs stift
Linköpings stift
Växjö stift