Kan det komma något gott ur att biståndsarbetet förnyas?

Magnus Hedin, Ingrid Cassel, Johan Hjertén  Borgerligt alternativ

Dessie, Etiopien 2023. Genom ACT-alliansen har Act Svenska kyrkan bland annat sett till att människor i kritiska situationer fått paket som innehållit bland annat majsmjöl, bönor, matolja, salt och majs/soja-blandning. Detta stöd har varit direkt livräddande för många. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Vi tror på en ständig analys, ett pågående förnyelsearbete för en bättre värld

Enligt Kyrkans Tidning är kyrk­liga biståndsorganisationer starkt kritiska och oroade över att det svenska biståndet står inför en förändring.

I artikeln förklarar bistånds- och utrikeshandelsminister ­Johan Forssell hur formerna för det förnyade biståndsarbetet är tänkt att fungera. En grundton är att man nu vill använda svenska företag i biståndsarbetet i högre utsträckning än man gjort tidigare. Forssell berättar också att en viktig del i förnyelsearbetet är att man inte ska skicka bistånd till länder med mycket korruption. Målet för biståndsarbetet menar Forssell ska vara att skapa ett biståndsoberoende.

Kritiken mot den ­förändrade biståndspolitiken framförs i ­artikeln av Act Svenska kyrkan, av Diakonia, av Pingstmissionens utvecklingssamarbete PMU med flera. Nämnda organisationer har svårt att se vilka fördelar det skulle ge att svenska företag får större del i biståndsarbetet. I samma artikel kritiserar Social­demokraterna regeringens förändring av biståndsarbetet, och det gör de ju naturligtvis som opposition utan att i artikeln själva framföra några synpunkter på hur det istället ska utvecklas och förnyas.

Vi tror att ett ­biståndsarbete ständigt behöver analyseras och förbättras. Historien kan berätta om alltför många projekt som bekostats av svenska biståndspengar, men inte gett önskat resultat. Ni minns väl Sidas projektet i Bai Bang, Vietnam? Den svenska staten pumpade in enorma summor pengar i en pappers- och massa­industri. När bruket efter stora svårigheter invigdes 1982 visade det sig att man använde tvångsarbetare. 

Vår värld förändras hela tiden. Hungrande och törstande människor finns i vår värld. De som fryser, saknar medicin, utbildning och tak över huvudet är många. Just nu är nöden stor i Ukraina, men Erik Lysén menar att nöden i Ukraina ska ses mer som en säkerhetspolitisk och existentiell fråga. Han säger också att stödet till Ukraina riskerar att urholka biståndsbudgeten.

Vi har stort förtroende för Act Svenska kyrkan och för det ­biståndsarbete som görs men vi tycker att debatten och arbetet hela tiden måste pågå för ett så bra biståndsarbete som möjligt.  Vår uppgift som parti­politiskt obunden nomineringsgrupp i Svenska kyrkan är inte att vare sig rosa eller risa regeringens arbete men vår uppgift är att hålla debatten levande. Analys av pågående biståndsarbete måste hela tiden ske. Att svenskt bistånd försvinner i korrupta människors händer ger ingen lindring för den fattige och hungrige.

Vi är många som med glädje minns Lutherhjälpen. Svenska kyrkan själv skrotade den organisationen vilket fick till följd att Svenska kyrkans biståndsarbete då bara blev sämre. Den stora skara av engagerade församlingsombud och kontraktsombud som fanns slängde man bort för att i stället låta allt fler anställda sköta kyrkans biståndsarbete. Förre ärkebiskopen Anders Wejryd har i sin avhandling gjort en grundlig analys av vad som hände när Lutherhjälpen försvann.

Ibland blir en förändring till det sämre, ibland till det bättre. Att skrota Lutherhjälpen ledde till stora försämringar. Kan det komma något gott ur ett förnyelsearbete av det svenska biståndsarbetet? Vi tror på en ständig analys, ett pågående förnyelsearbete för en bättre värld.

Det är många länder som är i behov av bistånd men just nu är nöden i Ukraina oerhört stor och vi behöver stötta det ukrainska folket. Patrik Oksanen skriver i Svenska Dagbladet att ”om Ryssland vinner, med hjälp av framför allt Kina, Iran och kanske Nordkorea, samt länder som inte inför sanktioner eller rundar dem, går vi en mörk och farlig tid till mötes”. Vårt bistånd behövs för att det ukrainska folket ska orka kämpa för sin överlevnad och för att vi ska upprätthålla demokratin, yttrandefriheten religionsfriheten med mera i Europa. Om Ryssland vinner och tar land efter land kommer vi inte att ha några biståndspengar alls att fördela. Det har man nämligen inte i en rysk diktatur.  

Magnus Hedin
Ingrid Cassel
Johan Hjertén 
Nomineringsgruppen Borgerligt Alternativ

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Bistånd

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Kristian Lillö
Just nu ligger ett konkret förslag från kyrkostyrelsen på kyrkomötets bord. Ett förslag som innebär en drastisk minskning av budgeten för Acts arbete. Begreppet skrotning är tyvärr relevant. Anta inte det förslaget. Tänkt istället framåt och klokt: Investera i framtiden. Återgå minst till tidigare års nivå!