Kräv att läromedlen revideras nu!

Leif Larsson
Ställ relevanta krav på våra makthavare inför kyrkovalet. Våra ungdomar förtjänar det! Foto: Jessica Gow/TT

Granska studiematerialen gällande avsnitten om kristendom och därefter ställer relevanta krav på våra makt­havare inför kyrkovalet.

I september 2021 går civilsamhällets största medlemsorganisation, Svenska kyrkan, med nästan 5,9 miljoner medlemmar till val. Trots den stora gemen­skapen verkar kyrkan paralyserad och marginaliserad när det gäller vissa saker, inte minst påverkan av maktfrågor i samhället.

Å ena sidan, när statsmakten behöver kyrkans hjälp i påverkan av mjuka, sociala värden passar galoscherna. När kyrkan däremot vill agera blir det direkt svårare.

Ett exempel är skolans läromedel i religion där kyrkan under många år hamnat i diket. Makteliten/skolan tolkar som det passar, oftast med en ateistisk grundsyn. De läromedel i religion som våra gymnasieelever presenteras är bedrövliga. Speciellt när det gäller hur eleverna får ta del av kristendomen. Biskop Mikael Mogren i Västerås har belyst detta i en intervju i tidningen Dagen. Hans analys är att de dominerande avsnitten handlar om häxprocesser och korståg, när det finns så mycket annat att säga om dess konst, musik eller litteratur:

”I decennier har den kristendom som presenteras i skolans läroböcker oftast varit felaktig och direkt undermålig. Den bygger på en marxistisk världsbild och en materialistisk historiesyn”.

Här har kyrkans företrädare manövrerats ut av skol­eliten. De normkritiska krafterna i skolan har givits fritt spelrum, utan sakkunnig granskning. ”I ett sekulariserat samhälle måste med nödvändighet skola och kyrka vara separerade. Men den undervisning som ges om religion i allmänhet och kristen tro i synnerhet måste vara välgrundad. Våra ungdomar behöver få en relevant undervisning så att de själva kan ta ställning i existentiella frågor”.

Min uppmaning till alla medlemmar i Svenska kyrkan är att inte blunda, utan att ni i stället helst själva granskar studiematerialen gällande avsnitten kristendom och därefter ställer relevanta krav på våra makt­havare inför kyrkovalet. Våra ungdomar förtjänar det!

Visa skoleliten att man inte kan negligera vår stora medlemsorganisation Svenska kyrkan hur länge som helst. Stöd biskop Mikael och kräv genom opinion att innehållet i läromedlen för våra och grundskole- och gymnasieelever revideras!

Leif Larsson

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.