Krävs mer än en termins studier

Åtta doktorander i exegetik skrev i förra veckans KT, nummer 24/12, insiktsfullt om behovet av att studera Bibeln på dess grundspråk. De ställer sig frågande till det jag skrivit i min bok Att predika en tradition, där jag ifrågasätter det obligatoriska språkstudiet inom prästutbildningen.

 Faktum är att jag känner stor sympati för det mesta av vad de åtta exegeterna framhåller. Jag tror också att en kyrkas traditionsutveckling är beroende av gedigen bibelteologisk reflexion, vilket ju förutsätter också förmågan att studera Bibeln på dess grundspråk. Det är egentligen bara på en enda punkt som vi skiljer oss åt och därför drar olika slutsatser. De hävdar att ”redan basala kunskaper” i exegetik ger de nödvändiga insikterna. Är det något mina predikoanalyser visar så är det just att detta inte är fallet.

Svenska kyrkan har en jämförelsevis kort prästutbildning. Många ämnen skall klaras av inom den givna ramen. Att binda en termin av den begränsade tiden till språkstudier som ändå inte ger mer än ytterst rudimentära kunskaper är enligt min mening inte en optimal användning av tiden. Den förståelse för texten som sådana studier ger kommer aldrig att kunna mäta sig med vad till exempel läsningen av en god bibelkommentar ger, eller de forskningsresultat som de åtta skribenterna är i färd med att generera.

Min poäng är inte att ingen skall ägna sig åt språkstudier, men för att de skall vara meningsfulla krävs mer än en termins studier vilket inte är realistiskt för alla studenter inom den givna ramen. För en predikande präst kan bristen i språkkunskaper åtgärdas med hjälp av kommentarverk och skickliga översättningar. Osäkerheten i det teologiskt konstruktiva arbetet låter sig däremot inte åtgärdas på liknande sätt. Det kräver förtrogenhet med traditionen och övning i teologisk konstruktiv metod.

Anne-Louise Eriksson
forskningschef
Svenska kyrkan
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
92

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Luleå stift
Uppsala stift
Växjö stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Lunds stift
Uppsala stift