Kyrkan måste våga sticka ut i samhällsdebatten

Lennart Lindgren Visby

Ut med budskapen. Visa stolt upp vad kyrkan står för och vad hon konkret och praktiskt gör.

Författaren Lars H Gustafsson lyfter intressanta frågor i ett debattinlägg nyligen med rubriken ”Nystart för vår roll i samhällsdebatten”.

Det handlar en del om politik i ett historiskt perspektiv och om ideologier som förflyktigas. Jag fastnar för inläggets sista stycke om kyrkans roll i samhällsdebatten och vikten av att lyfta fram andligheten.

Andligheten finns där för att människan skall kunna leva och utvecklas väl och tillsammans. Och för att förstå och värna det lilla klotet i Universum som nu sargas.

Sannerligen säger jag eder – andligheten är en stark kraft. För längst där inne har var människa en andlighet som måste hjälpas ut.

Kulturupplevelser av skilda slag är dörröppnare. Kulturen, som nu i pandemitid blöder, måste upprättas till sin fulla kraft. Kyrkan är väsentlig med sin kallelse där andligheten finns, och förstås i de kyrkliga rummen. Nog kommer andligheten upp till ytan när man blir sittande i en medeltida kyrka. Ett rum som ger utrymme för stilla helande tankar. Kan förvisso upplevas i var kyrka.

Kyrkan måste våga tala om andlighet så att den förstås och inte låter flummigt. Andligheten är naturligt inbyggd i vår kristna tro och i våra kyrkor med historien i väggar och valv.

Att våga tala om detta när ett kyrkoval närmar sig känns angeläget. Sorgligt nog ser vi en avgrund mellan valdeltagande (knappa 19 procent  2017, tidigare betydligt lägre) och antalet medlemmar (cirka 56 procent, dock 5,7 miljoner). Varför denna avgrund? Jo, därför att kyrkan inte når ut till sina egna medlemmar med vad du som medlem är del av.

Är kyrkan blyg att berätta? Mittåt - rakryggad måste kyrkan aktivt nå ut i allehanda medier. Kom då ihåg att det fortfarande finns papperstidningar som läses flitigt, inte minst på landsbygden. Sällan syns kyrkan där, men borde våga basunera ur allt hon står för och som kan attrahera. Att därmed också bli en aktiv röst i samhällsdebatten. Att synas i var vrå i riket. Att i medier också våga tala om andlighet. Andlighet som en bubblande kraft.

Ut med budskapen. Visa stolt upp vad kyrkan står för och vad hon konkret och praktiskt gör.

Framtiden skapar vi tillsammans varenda dag.

Lennart Lindgren
Visby

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.