Militära lösningar kan inte bygga varaktig fred!

Kjell Jonasson och Göran Rask

Bild från Christmas Lutheran Church i Betlehem där man byggt en ”rasmasskrubba” tillägnat barnen i Gaza. Foto: Munther Isaac

Biskopar, använd er röst och påverka Sveriges regering att påverka i EU och i FN för att få tillstånd ett omedelbart eldupphör

Biskopar i Svenska kyrkan er profetiska röst behöver vara tydlig! När försvarskrig utvecklas till hämnd med oproportionerligt dödande av oskyldiga går det inte att försvara. Krigets vanvett i Gaza måste få ett omedelbart slut! Kyrkans röst behöver höras och världens ledare samt FN måste ta ansvar för att kriget upphör. Sveriges utrikesminister uttrycker, i Ekot den 7 dec, två månader efter Hamas avskyvärda attack och dödande av 1200 oskyldiga israeler, att Israel utövar proportionerligt våld, trots att minst 10 000 oskyldiga palestinier dödats i Gaza. Kyrkans profetiska röst behövs.

Vi som skriver har haft en stor del av vårt yrkesliv i Svenska kyrkan och har levt i, arbetat med och besökt Mellanöstern de senaste femtio åren. Terrorattentat, krig, förtryck och ockupation har förhindrat fred mellan människor. Det har varit krig i Gaza förut, men dödandet och förstörelsen som sker nu är i en skala och takt som förfärar.

2009 befann sig Kjell vid gränsen till Gaza för att övervaka att Svenska kyrkans hjälpsändningar kom in. Därifrån bevittnade han hur bomber föll över en nästan skyddslös befolkning.

2014 blev det ett nytt krig i Gaza där Sveriges Radio rapporterade att 10 barn dödades per dag.

2023 i detta krig i Gaza är det minst 50 barn som dödas per dag, enligt FN-OCHA:s beräkningar.

Inget självförsvar i världen kan rättfärdiga dödandet, förstörelsen och den kollektiva bestraffningen av civila som sker i detta krig liksom under 2014 och 2009. Övergreppen och lidandet måste få ett slut. Inga militära lösningar har visat sig kunna bygga varaktig fred.

När Sverige har regeringsföreträdare som fortsätter att ge stöd till krigföringen är det viktigt att Sveriges ärkebiskop och biskopskollegium visa att det i Svenska kyrkan finns ett moraliskt imperativ att värna oskyldigt liv. I november skrev vi ett brev till er biskopar gemensamt och bad er komplettera det uttalande ni gjorde i början av november med att också vädja om och påverka för ett omedelbart eldupphör i Gaza. Det är vad kyrkoledare och palestinska kristna i det Heliga landet förväntar sig i sin nöd och hoppas på - att världens kyrkoledare visar att de värnar civilbefolkningens liv i Gaza.

Svenska kyrkans biskopar är fortfarande tysta – varför? Att ett barns liv släcks av en armés bomber eller av ett terrorattentat är tillräckligt skäl för att säga Stopp! Nobelpristagaren i fred 1952, Albert Schweitzer, levde och verkade i en mörk tid för världen och var en röst för ”vördnad för livet”, vilket Martin Lönnebo skrev om bl a i Religionens fem språk. Idag finns samma basala behov, men var finns idag den profetiska röst som talar om ”vördnad för livet”?

Biskopar använd er röst och påverka Sveriges regering att påverka i EU och i FN för att få tillstånd ett omedelbart eldupphör – Nu, för fred och försoning!

Kjell Jonasson och Göran Rask,
tidigare MÖ-sekreterare för Svk Internationella arbete

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Gaza

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Håkan Berndtsson
"Försoning" mellan vilka? HamaSS har svurit att upprepa 7/10-massakern om och om igen tills dess Israel är utplånat. Israel för ett försvarskrig, det är rättfärdigt. HamaSS för ett utrotningskrig mot judar, det är orättfärdigt. Som Golda Meir sa : Du kan inte förhandla med den som vill mörda dig.
Fabian Bohm
"Militära lösningar kan inte bygga varaktig fred"? Och hur krossades nazismen?
Arne Bengtsson
Tack för artikeln! Israels krig mot Hamas kan föras utan massbombning av civila. Det kräver större egna militära förluster. Israel har valt en strategi där tusentals oskyldiga barn och mödrar tvingas ta de stora förlusterna. Det är moraliskt och folkrättsligt oacceptabelt. Biskoparnas uttalande den 6 november krävde stopp för Hamas beskjutning av civila i Israel men inte stopp för bomber mot civila i Gaza. För detta fick biskoparna offentligt tack från Israels ambassadör i Sverige. Ambassadören talar för en regering, som samtidigt hånar FN-chefen och begär dennes avgång när han kräver slut på bombningar av civila i Gaza. Det sätter biskoparna hållning i ett sorgligt perspektiv. I Kyrkans Tidning har de gång på gång uppmanats att ta till orda mot bombningarna av civila i Gaza. Själv har jag skrivit upprepade brev till samtliga biskopar med den vädjan. Jag har hoppats på dialog, men ingen av dem vill diskutera frågan. Biskoparnas tystnad är ett svek. Ett svek mot Gazas barn och mödrar. Deras tystnad är också ett svek mot kristna i Sverige. Kristna som söker ledare att se upp till, ledare som inte väger orden i politisk hänsyn utan höjer rösten när tusentals barn förintas.
Sten Stenson Steen
Det är HamaSS som har det yttersta ansvaret för Gazabornas säkerhet. Varför finns det inga skyddsrum i Gaza utan bara tunnlar där mördarna gömmer sig.
Henric
Hamas övergrepp var likt Ivan den förskräckliges, lägervakten i Treblinka som torterade mm fångar innan han stängde in dem i gaskammaren. Jag har förståelse för att Israel vill hindra att ogärningarna upprepas. Sådana människor går det inte att förhandla med. De måste stoppas med våld. Det är inte Israels fel att Hamas gömmer sig bland civila. Ifall palestinierna ger utrymme till Hamas att agera som de gjort, är det risk för att ogärningsmännen härjar igen. Det är ytterst sorgligt att striderna behövs. Det är helt förfärligt att oskyldiga palestinier drabbas. Men lasta inte Israel eller det judiska folket för att oskyldiga drabbas när Hamas gör sjukhus mm till militära mål!
Shalom
Frågan man ställer sig i jultid: hade Jesus överlevt 7 oktoberpogromen? Eller tillhört de kidnappade?
Håkan Berndtsson
Hur många gånger nämns "Palestina " i hebreiska Bibeln, i Nya testamentet eller i Koranen? Noll gånger = 0. Tål att fundera kring.
Håkan Berndtsson
Så är det nu bekräftat det många redan anat: UNRWA är den nya terrororganisationen. Dags att kräva förverkligande av det regeringen lovat: inte en enda svensk skattekrona ska finansiera terror mot judar.
Nisse Andreasson
I USA förekommer interreligiösa manifestationer för eldupphör, där judar, muslimer och kristna medborgare deltar och där även en del av deras religiösa ledare deltar. Nyligen skedde detta i parken utanför Vita Huset i Washington. Det tycks som att president Biden tagit intryck av detta och är beredd att ställa villkor för fortsatt stöd till Israels regering. Detta måste bli en tankeställare för alla Israels medborgare. Nisse Andreasson
Nisse Andreasson
Beklagligt ensidiga kommentarer hittills. Verkligheten fylld av oresonlig hämndeaktioner mot oskyldiga palestinier borde väcka stenar att ropa "Stoppa folkmordet!"