Mobilisera i kyrkoval är enda vägen framåt

Lars Rande Hammarby församling

Vi ska bemöta åsikter som bryter emot vår kristna tro med öppen debatt.

I ledaren i KT nr 5/2021  påstår Jonas Eek att kyrkovalet riskerar att bli övningsfält för extrema politiska grupperingar. Han påstår vidare tre sätt att motverka tendensen är att mobilisera väljare, införa indirekta val och ersätta politiska partier med kyrkliga nomineringsgrupper.

Jag ser bara en väg framåt, det är att mobilisera medlemmar och det är sedan upp till enskilde medlemmen att rösta på den grupp man delar sina värderingar och inriktning för kyrkan med.

Alla medlemmar med rösträtt i kyrkovalet har tre röster och nio personkryss att fördela. Jag är emot och ser ingen fördel med att det införs indirekta val som sorterar bort åsikter, idéer och grupper som inte delar kyrkans ledande företrädares världsbild eller har andra lösningar på kyrkans problem.

Jag är emot och ser inte heller hur Svenska kyrkan ska kunna förbjuda att en eller flera ”politiska ”nomineringsgrupper som samlar över 50 procent av rösterna förra kyrkovalet och där igenom uppbär medlemmarnas förtroende, att försöka hindra dessa grupper anser jag är visa förakt mot den demokratiska processen.

Därför anser jag som demokrat att medlemsdemokratin är en medlem en röst alla tre nivåer är viktiga att försvara därför motsätter mig alla försök att manipulera för att hindra andra grupper eller åsikter och idéer att komma fram.

Vi ska bemöta dessa åsikter som bryter emot vår kristna tro med öppen debatt och mobilisera krafter som finns i medlemskåren för ett försvar av vår öppna och demokratiska folkkyrka, som står upp för alla människors lika och okränkbara värde. En kyrka för tvivlande, sökande och trosvissa, där alla är välkomna.

Lars Rande,
Hammarby församling i Upplands Väsby

Vald med förtroende av medlemmarna i Svenska kyrkan och nominerad av Arbetarepartiet Socialdemokraterna.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Eva Hultén
Jag funderar på vad du säger om det jag fick höra av en S-nominerad (då överst på lista i den församling jag bor) för några val sedan: "Vi kan ju inte låta de kristna styra i kyrkan! Därför måste S vara kvar."? Självklart kan den som är aktiv i politiskt parti vara förtroendevald, finns många goda kristna både i S och i andra partier. Men när partiet går in och med sin sekulärpolitiska agenda sätter agendan även för SvK? Nej. (Kanske än mer gäller det partier som inte vill låta kristen tro slå igenom i sekulär politik?) Vad jag vet behöver t.ex. S (liksom åtminstone C och SD i förra valet och kanske även nu) få sitt valmanifest, sitt program för SvK godkänt av partistyrelsen. Jag förutsätter att det finns människor som representerar såväl de olika religionerna som de som är helt utan tro (kanske även emot tro) i partistyrelsen. Det innebär att SvK alltså, via S, kan styras av allt annat än kristna/teologiska överväganden. Det blir fel, så enkelt är det.
Lars Rande
Svar till EVA HULTÉN Min församling röstade över 50 % på S vill du säga att medlemmarna inte ska få rösta på den grupp man delar sina värderingar och inriktning för kyrkan med? För att du tycker att vi har ett sekulärt kyrkopolitikprogram men jag har läst hela programmet så jag kan säg att du har helt fel. Jag är stolt över den socialdemokratiska röda tråden i kyrkopolitiken har alltid varit att på demokratisk grund söka reformera och modernisera Svenska kyrkan i linje med dess tro, bekännelse och lära. Det kommer vi att fortsätta med.
Eva Hultén
Svar till Lars Rande. Jag skrev inte att ni har ett sekulärt kyrkopolitikprogram, jag skrev att den sekulärpolitiska partistyrelsen i S fastställer programmet. Jag läste, lite kort men ändock, en del av vad er ledare inom kyrkopolitiken nyss skrivit, om er vilja att "alla ska få vra med". I samma text, nästa stycke i prinicp, talas om att vissa ska ut... Tycker du verkligen att det är kristet förfarande? Reformer sprungna ur sekulärpolitik som gör att många känner sig ovälkomna i SvK, det verkar vara vad S (och några till) arbetar för. Det är inte en kyrka jag vill ha, inte en kyrka där jag får känna mig välkommen i de "alla" S talar om men se'n inte står fast vid. Där är S mycket långt ifrån att vara i linje med kristen tro och lära där verkligen alla är välkomna.
Lars Rande
Svar till Eva Hultén. Men min debattartikel är en uppmaning till alla medlemmar att rösta efter sin värdering och inriktning för Svenska kyrkan och försvar av att du får tycka vad du vill och du rösta på de grupp vill, men förvänta dig inte att jag tycker lika som du. Jag kommer inte att göra om valsystemet eller förbjudna andra grupper, åsikter eller förslag. Därför är att du, jag och alla andra välkomman till vår kyrka och även fats vi inte kommer rösta på samma grupp eller delar åsikter och idéer om Svenska kyrkan framtidutmaningar och lösningar på dom. så är det upp till varje enskild medlem ta ställning till vilken grupp man vill rösta på. Till slut konstatera jag att vi får se i september om medlemmarna håller med dig eller mig.