Nu får det vara nog med daltandet

Vänstern i Svenska kyrkan Härnösands stift

Nu får det vara nog med daltandet med präster som inte fullt ut accepterar Svenska kyrkans beslut, skriver Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösands stift. 

 

Nu får det vara nog med daltandet med kvinnoprästmotståndare och präster som tar avstånd från HBTQ och som vägrar viga samkönade par.

Detta med anledning av att kyrkans överklagningsnämnd gav tillbaka kragen till prästen Rune Imberg trots att han uttrycker åsikter som inte är förenliga med Svenska kyrkans nu gällande ordning.

Redan 1958 beslutade kyrkomötet att även kvinnor ska ha möjligheter att bli präster i Svenska kyrkan och homosexuellas rätt att vigas beslutades av kyrkomötet hösten 2009, samma år som den könsneutrala äktenskapslagstiftningen infördes i Sverige. De homosexuellas rätt att vigas har av och till har diskuterats sedan 1950 talet.

Kyrkans tidning skriver nu att  Wanja Lundby-Wedin kommer att verka för att kyrkoordningen blir tydligare i det avseendet. Hon anser också att Svenska kyrkan tappar i trovärdighet när präster framträder som kvinnoprästmotståndare.
"Vi kan inte ha präster som öppet motarbetar en ordning som gällt i mer än sextio år. Svenska kyrkan har olika fromhetstraditioner, men det där borde vi ha lämnat bakom oss. Det kan inte vara så att man offentligt uttrycker sådana åsikter och ändå inte behöver möta några konsekvenser. Det handlar om människosyn och värdegrund."

Visk, Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösands stift håller med, med tillägget att det även bör sluta daltas med präster som inte fullt ut accepterar Svenska kyrkans beslut om till exempel att viga samkönade par och som har betänkligheter när det gäller HBTQ i stort.

Vi ska ha en öppen kyrka som med varm famn välkomnar alla människor som finns i vårt samhälle. Det är vår sak att möta alla människor med respekt. Vi skall naturligtvis delta i regnbågsveckor, prideparader och annan inkluderande verksamhet ute i samhället och det får inte råda den minsta tveksamhet vart kyrkan står i dessa frågor.

Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösands stift
Styrelsen gm Stefan Lindkvist

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Purgatorio Antagligen finner Ni mig udda, ja rent av rubbad. Men jag har gjort en lång resa, genomtänkt lång. Gång på gång har jag störtregnsblöt sökt skydd. Gång på gång har den bitande vinden tvingat mig huka. Gång på gång har jag måst byta skor, och alltid till ett sämre par. Under resan har Ni förnekat mig vila. Ur Era kanaler dånar korrekthet; Proklamerar hållningen som absolut. Ve de som inte låter sig omfattas. Ja, brännmärk dem som inte sett ljuset; de som inte inser sitt eget bästa. Den allomfattande doktrinen visade sig vara utrustad med sylvassa rakblad, för den händelse alla inte ville omfattas. Nej alla ville inte omfattas; jag är en av dem som fattas. Så här kan vi inte ha det i vår stad sade Ni, trots min bleka tystnad. Förvisso besitter vi sanning, förvisso även tolerans. Men, så högt är ändå inte vårt tak och så låg inte den slipade tröskeln. Nej, i den allomfamnande rörelsens namn: ”Vi kräver absolut lydnad” Du din stackare som inte förstått. Dig förnekar vi till och med möjligheten att tala; vi kommer aldrig att lyssna; inte ens om du ber om tillgift. Den här texten är inte uppbygglig. Jag tror jag håller här. g. asp