Nu har jag tröttnat på kyrkans hantering av personuppgifter

Stephan Gullberg diakon samt förtroendevald i Svenska kyrkan

Med ett gemensamt person- och adressregister i kyrkan är det som upplagt för misstag, anser debattören. Foto: TT

Med ett gemensamt person/adressregister i kyrkan är det som upplagt för misstag och kaos

Jag har börjat fundera på om kyrkans hantering av personuppgifter egentligen inte mest är en stor lattjolajbanlåda, där man som lock har lagt på en filt broderad GDPR för att ingen ska komma på tanken att lyfta på filten. Det jag själv har sett när jag lyft på filten har gjort att jag nu gör en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

I Svenska kyrkan har vi de två stora grupperna förtroendevalda och anställda, vilka tillsammans värnar kyrkan och den kristna tron, men med olika uppdrag. Att uppdragen är olika framgår av såväl Lag om Svenska kyrkan som av kyrkoordningen.

Vissa av oss som värnar kyrkan finns med i bägge grupperna. Vi har vårt arbetsliv i kyrkan och vi lägger även kraft i vårt privatliv på att kyrkans strukturer och arbete ska fungera. Att hålla isär rollerna är i grunden enkelt då det ena sker på jobbet och det andra på fritiden.

Kyrkan står på två ben – ett förtroendeben och ett ämbetsben, och det här bör innebära att vår älskade Svenska kyrkan står stadigt.

Om man korsar benen när man står upp är det lätt att tappa balansen, börja vackla och kanske till och med ramla.

Och det är det här kyrkan gör när det gäller hanteringen av personuppgifterna – man korsar benen. Jag kan inte se att det är tillrådligt med tanke på skyddet för känsliga personuppgifter som finns i dataskyddslagen GDPR.

Med ett gemensamt person/adressregister i kyrkan är det som upplagt för misstag och kaos. Det är vad som sker i dag och det drabbar mest oss som har två väsensskilda roller i kyrkan – som anställda och som förtroendevalda. En roll på arbetstid och en roll på fritid.

Jag är själv anställd i församling och sen kyrkovalet i september förtroendevald i stift och kyrkomöte. Efter ett trevligt välkomstbrev från biskop Andreas i höstas, korrekt skickat till min hemadress, har det tyvärr varit kaos i kontakterna med stiftet.

Allt skickas till min postadress på jobbet och till min tjänstemejladress – oavsett om det är något som berör min anställning eller mitt förtroendeuppdrag. När jag hör av mig till stiftet och kräver
att post och mejl till mig som förtroendevald skickas till hemadress respektive min privata mejladress, går svaret i princip ut på att det går inte för man använder kyrkans adressregister, och där verkar det vara mina anställningsuppgifter som poppar upp.

Jag har bland annat fått brev med möteshandlingar öppnade på jobbet när jag var hemma i covid19-karantän och andra möteshandlingar som legat olästa i en vecka därför att de skickats till jobbmejladressen när jag varit på ledighet med familjen.

Det lär finnas andra med två roller i kyrkan som kan vittna om liknande upplevelser som jag. Tittar man på oss som sitter som förtroendevalda i stift och kyrkomöte går det snabbt att se att det finns en engagerad minoritet som även har sitt arbetsliv i kyrkan.

Själv har jag nu tröttnat på de här upprepade integritetskränkningarna från kyrkan, och när det inte går att resonera sig fram till en lösning, har jag gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

Stephan Gullberg
diakon samt förtroendevald  i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Henric
Stephan, om du anser att det är ett så stort problem att handlingar som borde ha skickats till din privata adress istället kom till arbetet och att de dokument som borde ha skickats till din arbetsplats istället kom till ditt hem, om du anser att detta är "integritetskränkande" då tycker jag att du antingen skall sluta som förtroendevald eller som anställd. Kan du inte ge saker rätt proportioner, då är du inte pä rätt plats!
C.
Det är väl bra att pröva frågan hos integritetsskyddsmyndigheten? Om de tar upp frågan så lär den ju vara relevant. Det är bra att uppmärksamma viktiga frågor. Men tråkigt att använda upprörda ord, om en saklig fråga. Det är ju ingen som skapat situationen med mening. Det har bara blivit så här, och behöver redas ut, och eventuellt åtgärdas i relevanta delar.
Niklas Hegenbart
Jag är anställd i en församling och förtroendevald i den församling jag bor i. Men jag får all min information digitalt och brukar eftersända den från kyrkeposten till min privata. Likaså har jag möjlighet att hämta ut utskrivna luntor på pastorsexp. där jag bor.
C.
Om jag förstått rätt så vill insändaren uppmärksamma att privat post som skickas till jobbmejlen kan råka öppnas av ens vikarie när man är sjuk, och att privat viktig post även kan bli liggande oöppnad i jobbmejlen när man har semester. Därför kan det vara viktigt att kunna skilja dessa åt. Många läser ju sin jobbmejl även på semestern, och kanske också när man är sjuk, men det vet vi ju att det inte är optimalt. Och eftersom förtroendevald och anställd är två olika roller kan det vara viktigt att kunna hålla dem åtskilda. Det har ju med sekretess att göra också, antar jag. Det finns säkert goda lösningar.