Ambitiös utfrågning kan ändra utgång av ÄB-val

Vad menar Lennart Lundberg? I KT nr 40, sid 6 skriver han: hearingen av ärkebiskopskandidaterna ändrar inte resultatet från provvalet.

I provvalet fick Antje Jackelen mer än 50 procent av rösterna.I hearingen och intervju i Kyrkans tidning framtonade hon som osäker, rädd att kompromettera sig, försiktig, och inte minst teologiskt otydlig (jungfrufödsel - jämställd med andra Antiken myter, exempelvis). När det gäller vad hon skulle göra åt att antalet gudstjänstbesökare minskar, så har hon inga ideer - " det är en rörelse både in i och ut ur gudstjänsten", Det var också många som reagerade negativt på Jackelens yttranden - att döma av de talrika kommentarerna. 

På frågan om vilka områden hon skulle driva som ärkebiskop svarar Jackelen: "det gäller att lägga örat mot samtidsdebatten och sedan kunna tillföra en teologisk dimension" - med andra ord tänker hon tryggt  lägga sig i mittfåran, inte föregå med att, exempelvis, driva samhället i kristlig riktning, det vill säga att i olidaritet se till de utsatta, svaga, hjälplösa - som Jesus gjorde. Här har kyrkan en enorm  uppgift: att slåss för den svages rätt mot förtryck och orättvisor,  Svenska kyrkan bör kritiskt granska den politik de ansvarsbärande (oavsett partifärg) för - och påpeka orättvisor, utnyttjande, förtryck både hemma och ute i världen.

En ärkebiskop har en unik plattform att föra fram en kristen ståndpunkt från. Det verkar inte som om Jackelen har insett möjligheterna med den maktpositionen.

Är det möjligen så att det är KT som drivit Jackelen som favoritkandidat? I somras fick hon stort utrymme för en teologisk essay i tidningen - och det är väl främst som akademiker Jackelen har haft sina största framgångar.Men när hon berättar om de sju åren som gästprofessor i Chicago jämställer hon den situationen -som vit, övre medelklass med ett betryggande socialt skyddsnät och en god ekonomisk situation - med hur det är att vara utanför, utan tillhörighet. Jag tycker den jämförelsen vittnar om en stor aningslöshet.

Så Lennart Lundberg, i motsats till dig tror jag just detta: den ambitiösa hearingen av ärkebiskopskandidaterna kommer att ändra resultatet från provvalet.

Susanna Ringskog
Vagnhammar
Österlen
 

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,
13 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Linköpings stift
Strängnäs stift
Linköpings stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Luleå stift