Oseriöst om kyrkovalet

Är det kyrkans väl eller är det partiet som nomineringsgruppen (s)-gruppledare i kyrko­mötet Olle Burell värnar om när han i Dalarnas tidning citeras 2012-12-12: ”Han (Olle Burell) berättade även om vilka taktiker Socialdemokraterna ska använda för att få fler röster i kyrkovalet.

Bokbord och affischer är ingen bra taktik för det kan gynna även andra partier som påminns om att det är kyrkoval. I stället satsar vi på en valrörelse ”under radarn”, genom att uppmana S-sympatisörer att lyfta på arslet och gå och rösta. Det handlar inte om att försöka omvända C-, M-, eller KD-sympatisörer för det går helt enkelt inte, säger Olle Burell.”

Jag hoppas att de andra nomineringsgrupperna har en mer seriös inställning till kyrkovalet och framför allt värnar om den demokratiska folkkyrkans särdrag och uppmanar medlemmarna att rösta.  

Men det är väl i linje med den demokratiska nedrustningen som nomineringsgrupperna (s), (m), (c), (fisk) och (posk) strävar efter genom det struktur­utredningsförslag som togs med stor majoritet? Man vill behålla makten men inte öka demokratin. Nu är det demokratiska underskottet stort i Svenska kyrkan redan från början med ett lågt valdeltagande och då vill Burell göra valet till en intern (s)-sak och inte, som Gunnar Hedlund (c) uppmanade alla vid varje riksdagsval förr: ”gå och rösta och rösta efter din övertygelse”.

Det som den enskilde församlingsmedlemmen har överblick över, nämligen den lokala församlingen, får de inte välja direkt vid nästa kyrkoval utan det ska vara indirekta val till Svenska kyrkans grundläggande och viktigaste nivå. Det var bra att Dalarnas tidning redovisar (s)-taktiken inför kyrkovalet.
Att man sedan använder sådana uttryck om sina väljare: att de ska ”lyfta på *******”, som det står i citatet, så får man ju höja på ögonbrynet något över. Är det sådant som kallas självmål?

Leif Nordlander
Frimodig kyrka och kyrkomötesledamot för Skara stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.