Präster ska inte vägra att utföra sitt jobb

Åke Pettersson kandidat för Visk Huskvarna

Det är ingen inskränkning av religionsfriheten att Svenska kyrkan inte accepterar att människor diskrimineras på grund av kön eller sexuell läggning

Politik och religion är inte åtskilda. Alla beslut av stater, organisationer, kyrkor och andra sammanslutningar som berör vårt förhållningssätt till våra medmänniskor är politiska. Därför är det självklart en politisk fråga om vissa präster ska ha rätt att vägra viga samkönade.

Svenska kyrkan har en mörk historia när det gäller beslut som har varit till skada för människor.

Historiskt från häxförföljelser, religionsförföljelser med stöd av konventikelplakatet till motstånd och mobbning gentemot kvinnliga präster. Det måste bli ett stopp för dessa kyrkans män som predikar kärlek till Gud och medmänniskor, men som i handling utpekar människor som ovärdiga för att de har fel kön. Det visar fullständig brist på kärlek, såväl mot Gud som mot medmänniskor.

Om Svenska kyrkan inte har en mer enhetlig syn på det kristna kärleksbudskapet, än att det är ok att vägra att viga vissa människor på grund av att de är samkönade, är det ett klart politiskt ställningstagande som är ovärdigt Svenska kyrkan.

Vi kan inte ha en skyddad verkstad i kyrkan för vissa präster som vägrar att utföra sitt jobb. Det är ingen inskränkning av religionsfriheten att Svenska kyrkan inte accepterar att människor diskrimineras på grund av kön eller sexuell läggning. Däremot är det helt fritt för dessa präster att söka sig till andra samfund som delar deras bibelsyn.

Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) är en partipolitisk obunden grupp som ställer upp i kyrkovalet. Vi anser kyrkan måste ta ställning i frågor som berör människors lika värde, en rättvisare fördelning av gemensamma resurser samt att bevara skapelsen.

Det är inget hinder utan en förutsättning för att nå ut med den kristna tron på ett trovärdigt sätt. Av frukten känner man trädet.

Åke Pettersson
kandidat för Visk Huskvarna
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Verner Karlsson, Umeå
Som medlem i V noterar jag den förhoppningsvis omedvetna förväxlingen mellan vigselrätt och vigselplikt. För Svenska kyrkan gäller vigselrätt för alla som vill gifta sig, även för samkönade par. Detta kan inte likställas med vigselplikt för alla präster. Däremot gäller självklart att alla präster ska visa respekt för alla människor, oavsett vilken sexuell läggning de har. Homofobi ska bekämpas av kyrkan. Svenska kyrkan som nationellt heltäckande organisation har mig veterligen inte heller mött några praktiska problem att viga de ca 100-talet samkönade par som vigs i dag. Kyrkans ansvar kan fullföljas även om enstaka präster vill avstå från vissa vigslar.
Åke Pettersson, Huskvarna
Det får vi hoppas, att det inte har mött några praktiska problem att viga samkönade. Däremot är det ett etiskt problem. Det är förnedrande att vissa präster har rätt att vägra vissa personer att låta viga sig i Svenska kyrkan p g a att man har "fel" kön. Vad är skillnaden om man vägrar viga människor som har en viss etnicitet? Vi har haft liknandeproblem inom sjukvården. Det går inte att anställa en barnmorska som vägrar att utföra abort även om kollegor kan göra detta istället. Är man anställd företräder man sin huvudman och inte sig själv.