Rikstäckande kyrka som saknar glöd

Å ANDRA SIDAN. Jag träffade nyligen en engagerad lekman vars entusiasm dock ställs på hårda prov. Om prästerna i sin församling säger hon: Visst är de snälla, men de har ingen glöd. Allt verkar så jobbigt, de vill mest gå hem, verkar det som.

Ungefär samtidigt hörde jag en prästbekant berätta om hur det varit att fira gudstjänst i en ny stad, där ingen känner en. Han besökte olika kyrkor men aldrig var det någon, anställd eller ej, som verkade bemöda sig med ett: Hej, är du ny här? Han sa att det för första gången fått honom att verkligen begripa hur nödvändigt det är med ett personligt möte för att evangeliet ska bli trovärdigt.

När jag själv för ett antal år sedan som nyinflyttad firat min första högmässa i församlingen stod prästen vid dörren och sa just de där orden. Han hette Fredrik Modéus och är ju som alla vet en begåvad karl. Men ett sådant bemötande borde höra till basutbudet för oss alla

Ändå är det sällan den offentliga debatten lyckas komma down to basics. Den nya organisationsmodellen är ett bra exempel. Det lilla sammanhangets problem förväntas bli lösta av att det uppgår i ett betydligt mer lönsamt superpastorat. Men vad hjälper det en kyrka om hon är aldrig så öppen och rikstäckande – men saknar själ, glöd, värme?

Svenska kyrkan har under många år likt Narcissos tjusats av sin egen spegelbild: de vackra kyrkorna, de imponerande kontaktytorna med människor i alla åldrar och samhällsskikt, den humanistiska och framåtriktade teologiska grundsynen. Kanske har vi trott att vi därigenom uppfyller rättfärdigheten. Sedan har vi, ännu en söndag, slagit oss ner vid kyrkkaffet med dem vi känner.

Men kyrkans framtid har alltid berott, inte av hennes egen förträfflighet, utan av hennes vilja och längtan efter att bli genomlyst av Jesu kärlek. Utan den blir det ingen verklig integration. Men när vi ser med Hans ögon ser vi också dem som Han kallar sina minsta.
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift