Sitter vår präst löst?

Johan Kalin ordförande i arbetsgemenskapen ­Kyrklig förnyelse (aKF), kyrkoherde Stenbrohults församling

 Foto: Johannes Frandsen

Frågan som är bra att ställa till ansvariga, kyrko­politiker och biskopar

Några partier i Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrko­mötet, har lagt fram en motion som om några veckor ska behandlas. Motionen handlar om att den präst ska kunna obehörigförklaras som anser att ett ­äktenskap konstitueras av makarnas ömsesidiga löften och den kroppsliga föreningen genom det potentiellt fruktbärande samlaget. Saken handlar alltså inte om att få älska den/dem man vill, utan det handlar just om vad som konstituerar ett äktenskap.

Det har inte varit helt lätt att hänga med i svängningarna de senaste åren vad det gäller äktenskapssynen i Svenska kyrkan. Från att varit ett ingående av ett förbund mellan en man och kvinna, med ovan sagda kriterier, till ett kontrakt mellan människor av samma kön.

För 13 år sedan skulle en präst obehörighetsförklaras om vederbörande vigde två av samma kön. Snart kan en präst obehörigförklaras om vederbörande inte viger.

Naturligtvis inser de flesta att vi inte kommer få någon massavkragning av präster, men precis som i alla organisationer med upprensningsiver så har man skaffat sig ett mäktigt instrument att bli av med de misshagliga.

Det är klart att jag talar i egen sak, men det är tyvärr fler präster än jag som sitter löst. Särskilt om prästen råkar sticka ut. Vem vinner egentligen på allt detta? Själafienden firar triumferar när kyrkan ägnar sig åt detta självskadebeteende som ytterligare dränerar kyrkan på kraft.

Jag undrar om förslagsställare eller biskopar som valt att inte avstyrka motionen inser att den boll som redan rullar nu har fått ännu mycket mer fart? Det kommer bli fart på speleverket i mången församlingar och i domkapitlen. Frågan som är bra att ställa till ansvariga, kyrko­politiker och biskopar: Sitter just vår präst löst?

Johan Kalin
ordförande i arbetsgemenskapen ­Kyrklig förnyelse (aKF), kyrkoherde Stenbrohults församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Johnny Lestander
Håller med Johan Kalin när det gäller att motionen om avkragning av präster som vägrar viga samkönade är en styggelse. Inte för att jag har något emot att man kan viga samkönade för du skall du älska din nästa som du själv vill bli älskad. Sedan har ju en del fått för sig det genom att tolka sin Bibel så att det får du bara göra om motparten är av annat kön vilket förstås ju bara handlar om kvalificerat trams. Men nu är det ju så att svenska kyrkan är en trosgemenskap och inte en åsiktsgemenskap vilket innebär att vi måste kunna tillåta att det finns präster som inte vill viga samkönade just på grund av deras tro. Det finns ju dessutom nog många andra präster som kan tänka sig att viga samkönade. Det handlar helt enkelt om olika trosuppfattning och har vi inte plats för det inom Svenska kyrkan då är det inte mycket till en kristen kyrka.
Sahlinlars950@gmail.com
Skarpt skrivet av Johan Kalin. Ja, man kan inte låta bli att tänka på kyrkan, där kyrkan är hennes folk, Guds heliga, flocken som samlas till gudstjänsten. Vill Svenska kyrkan erbjuda ett andligt hem för dem som har en traditionell äktenskapssyn? Eller vill man att de ska söka sig till ett annat samfund?