Ska Blåkyrkan i Vadstena förvandlas till ett museum?

Mait Fredriksson, m.fl. Vadstena
Debattörerna tycker att det är upprörande med entréavgiften till klosterkyrkan i Vadstena. Foto: Sara From

Framtiden finns endast hos Gud och vi måste lita på Honom. Investera i människor och inte i byggnader! 

Vart är kyrkan i Sverige på väg? Har hon glömt sitt ursprung och sitt uppdrag? Kyrkan är grundad av Jesus Kristus, och han har också gett henne uppdraget att leda människor fram till målet Gud Fadern.

Det är upprörande att ledningen för Vadstena och Dals pastorat (kyrkoherde och kyrkoråd) kommit på den befängda idén att för första gången i Blåkyrkans 600-åriga historia be sökare, tvivlare, troende från olika kyrkor och samfund, kort sagt pilgrimer, som söker sig till Sveriges viktigaste pilgrimsort, att betala en avgift.

Vill kyrkoledningen i Vadstena och Dals pastorat tömma staden på alla ”turister”, som ger staden så mycket? Obegripligt!

En skymf mot den heliga Birgitta! Hon som grundade Vadstena kloster och därmed också Blåkyrkan. Hon, vars kvarlevor (reliker) är Blåkyrkans viktigaste synliga skatt. Målet för pilgrimer.

Omvändelse och rening! Allt kan förlåtas, allt kan ställas tillrätta igen. Kära ledning för Vadstena och Dals pastorat tillåt Gud förvandla detta mörker till ett ljus, ett hopp, en framtid för människor i vår tid, för besökare från hela vårt land och från andra länder som kommer hit för att få näring i sitt andliga liv.

I dag har pastoratet en dokumenterad god ekonomi – framtiden finns endast hos Gud och vi måste lita på Honom. Investera i människor och inte i byggnader!

Det är beklagligt att ledningen för pastoratet beslutat att inte återbesätta diakontjänsten förrän 2021. Jesus såg med medlidande på människorna. De var som får utan herde.

Både för biskopar, präster och diakoner gäller inte en dag utan hembesök. Hur kan man då vakantsätta diakontjänsten, när så många väntar och längtar efter besök? Ensamheten och otryggheten är svår i vår tid, inte minst för en åldrande befolkning.

Det är stort att ha en vision, ännu större att våga ompröva den och till och med överge den, om man kommit till insikt om att idén kanske inte var den allra bästa.

Mait Fredriksson
Stig Göran Björk
Tore Hållander

Vadstena

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Kyrkobyggnader