Ska inte kyrkan vara demokratisk?

Jag läste Kyrkans Tidnings ­ledare, där Jonas Lindberg beskriver ”behovet av kontroll bakom S kyrkoengagemang”. Det är direkt kränkande för oss som är socialdemokrater och har en djup kristen tro.

Menar Kyrkans Tidning att vi har som syfte att kontrollera och att vi inte är kristna? Vem skulle vi kontrollera?

För Jesus var alla lika och Jesus umgicks med de fattiga, horor, och spetälska, kort uttryckt med dem som var utanför i det samhälle där han verkade, men aldrig med maktens företrädare. Han höll aldrig i ett vapen, Han såg alla som en del av hans skapelse!

Du, Jonas, sätter dig över Gud! – då du uppenbarligen inte anser att alla i Kristi kyrka har samma värde. Är socialdemokrater mindre kristna än du?

Jag ställde frågan till Alf Svensson i en debatt på 90-talet när vi debatterade kristna värderingar i skolan. Jag frågade honom om vilken kristen etik han föredrog – apartheid eller Desmond Tutu. Vad är ditt svar? Alf Svensson blev tyst!

Är problemet att homosexuella blivit fullvärdiga medlemmar i Svenska kyrkan? Är problemet samkönade äktenskap? Eller är problemet att Jonas inte vill ha en demokratiskt styrd kyrka? Vill Jonas tillbaka till den tid som rådde i Sverige där kyrkan var detsamma som makten?

Sundsvallsstrejken är ett målande exempel på detta, eller hur Finland blev kristet med vapen! Är de den tid Jonas Lindberg vill ha tillbaka?

Om Jonas tycker att vårt system i Svenska kyrkan är fel får du göra som vi alla andra som är medlemmar i Svenska kyrkan, gå vägen via partierna eller nomineringsgrupperna! Du kan gärna berätta vari skillnaden ligger!

Claes Glader
ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Landskrona, ­
förtroendevald i Landskrona församling.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.