Skrota partipolitiken - demokratin fungerar ändå

Gunvor Torstensson Posk

Demokrati förutsätter politik. Det gäller även inom kyrkan. Men kyrkan ska inte styras partipolitiskt, anser Gunvor Torstensson.

Jag är en av alla nominerade i kyrkovalet i höst. Jag är döpt, konfirmerad, tror på Gud och firar gudstjänst nästan varje söndag.

Det är en felaktig generalisering att påstå att ”de flesta av oss medlemmar inte är troende kristna”. Ingen kan mäta tro. Svenska kyrkan kräver ingen bekännelse av sina medlemmar. Som döpt är du fullvärdig medlem - det räcker att vara döpt! Kyrkan skulle dock inte existera och inte ha något berättigande, om den inte burits och bärs av troende människor och om det i varje församling inte firas söndaglig gudstjänst. 

All social verksamhet som kyrkan bedriver utgår från gudstjänsten och är ett sätt att vara kyrka  och medmänniska i vardagen. Kyrkans arbete kostar pengar, därför betalar vi kyrkoavgift (istället för tionde). Men det är inte kyrkoavgiften som gör oss till fullvärdiga medlemmar. Kyrkoavgift är ett rationellt sätt att ge något tillbaka till Gud av det man tjänar. Det är inte en medlemsavgift bland alla andra.

”Svenska kyrkans medlemmar är en brokig skara med brett skilda uppfattningar”. Så har det varit i kyrkans historia i alla tider. Olikheter är en tillgång och en rikedom. Svenska kyrkan är ingen åsiktsgemenskap, den är öppen för alla. Bara en sak förenar alla kristna kyrkor - tron på Jesus Kristus, Guds son, världens frälsare. 

Om några veckor är det kyrkoval. Det är ett komplicerat och dyrt val. Valet ska naturligtvis handla om vad Svenska kyrkan ska stå för och syssla med, därför är det viktigt och jättebra att du ställer upp!

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. Demokrati förutsätter politik. Aristoteles beskrev politik som ett samhälles gemensamma strävan efter ett gott liv, att lösa konflikter mellan det gemensamma bästa och avvikande intressen. Det gäller även inom kyrkan. Men kyrkan ska inte styras partipolitiskt.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Gunvor Torstensson, Posk

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
26

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Uppsala stift
Linköpings stift
Stockholms stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Härnösands stift
Härnösands stift
Linköpings stift