Vi har en viktig roll att spela

Peter Karlsson Sjögren Chef för Afrikaenheten Act Svenska kyrkan

Religiösa aktörer är centrala aktörer i Tanzania, särskilt i tider av krympande demokratiskt utrymme.

I Kyrkans Tidning nummer 41/2019 sätter biskop emeritus Thomas Söderbergs ett välkommet fokus på Tanzanias situation och på vikten av att inte överge vårt stöd till landet och den Evangeliska-lutherska kyrkan (ELCT) i en tid av stora utmaningar.

Under det senaste året har det höjts röster i Sverige som vill minska eller dra in biståndet till landet, en utveckling som vi menar skulle vara mycket olycklig om den blev verklighet.

Tanzania är dessvärre inte unikt, och liknande utveckling pågår på många platser i världen. Som kyrka har vi en alldeles speciell och viktig roll att spela.

Religiösa aktörer är centrala förändrings- och civilsamhällesaktörer i Tanzania, särskilt i tider av krympande demokratiskt utrymme. De har en lokal närvaro, vilket i praktiken innebär att de ofta är ensamma om att nå delar av de mest sårbara och marginaliserade grupperna på landsbygden.

Detta blir extra tydligt i länder som Tanzania, där exempelvis cirka 40 procent av sjukvården bedrivs av religiösa aktörer. Det här är också Act Svenska kyrkans hållning som vi kommunicerat i samband med möten hos Sida och UD, bland annat kring den nya Tanzaniastrategi som är under utarbetande av regeringen.

Svenska kyrkans relationer till Tanzania och ELCT går långt tillbaka. Det finns en stor styrka i att så många svenska stift har nära relationer med vänstift i Tanzania och med landet som helhet, ett engagemang som också är väl förankrat i Svenska kyrkan. I tider då det blåser är det extra viktigt att fortsätta vandra bredvid sina vänner.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.