Toppen av ett isberg i judehat

Min frisör är syrian och kommer från Syrien och Libanon.

Han kan inte för allt i världen förstå kyrkans negativa fixering vid Israel. ”Israel är det enda landet i hela mellan-östern som jag kan åka till på semester och vara i utan att bli ifrågasatt som kristen”, säger han. Jag tror att även Kyrkans kampanj för ursprungsmärkning/bojkott framstår som fullständigt obegriplig för honom och hans kristna släkt.  
Erik Lysén säger att kyrkan hjälper kristna i området. Vad bra. Men frågan här är varför kyrkan är fixerad vid Israel på ett sätt som för tankarna till en sekteristisk vänsterorganisation på det mindre glada sjuttiotalet?

Skälet till varför kyrkan endast, av världens alla förtryckarstater, bedriver kampanj mot Israels bosättningar, är att dess systerkyrkor i området kräver det. Och det är här kampanjen endast blir toppen av ett isberg; under lurar den traditionella antisemitismen.

I Kairosdokumentet begär de kristna palestinierna en bojkott av ”apartheidstaten” Israel. Med antisemitiska formuleringar och idéer beskrivs Israel sedan 1948 (sic!) som en rasistisk stat; alltså allt sedan dess grundande. Här görs ingen skillnad mellan mark som israel erövrade 1967 från Jordanien (Västbanken) utan Israel ifrågasätts som legitim stat i sig. Att ifrågasätta israels existens är bland dagens antisemitism- och Förintelseforskning lika med antisemitism. Detta dokument ligger alltså till grund för kyrkans kampanj mot Israel. Om detta skriver inte Erik Lysén ett enda ord.
Lysén är välkommen att lära sig mer om denna angelägna forskning.

Dessutom finns citatet om att kyrkomötet gav kyrkostyrelsen i uppdrag att rekommendera församlingarna att ägna sig åt bojkottkampanj på kyrkans egen hemsida.

Ulf Öfverberg                                                                                                                            
Ordförande Samfundet Sverige-Israel
Stockholm

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2162

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Växjö stift
Härnösands stift
Lunds stift