Tre punkter för att stoppa kollapsen

Daniel Swärd, bokförläggare och serieentreprenör
Inför ett omedelbart moratorium på försäljningar av fastigheter! Det anser debattören i en av tre punkter för att "lyfta Svenska kyrkan in i nästa sekel". Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska kyrkan fylld av otroliga resurser. Använd dem på ett uthålligt sätt och se styrkorna i ett nytt ljus. Då kan den tysta kollaps som pågår i Svenska kyrkan stoppas, anser Daniel Swärd.

Nu pågår en tragedi och tyst kollaps i realtid inom Svenska kyrkan. Dess fastighetsbestånd monteras nu ned och säljs av i tysthet i en oerhört mycket snabbare takt än det tagit att bygga dem.

År 1531 bestämde Gustav Vasa att varje sockenkyrka skulle lämna ifrån sig sin största eller näst största kyrkklocka som sedan skulle smältas ned. Då för 500 år sedan bestämde sig dalkarlarna för att de inte ville lämna ifrån sig någon klocka och startade Klockupproret.

Jag har i all ödmjukhet tre enkla förslag för att lyfta Svenska kyrkan in i nästa sekel:

 

1. Rekrytera Erik Selin från Balder eller en fastighetsentreprenör i hans kaliber för att ge Svenska kyrkan spetskompetens i att sköta och utveckla dess fastighetsbestånd.

Just nu sker en tragedi i realtid – man håller på och säljer av fastigheter lite hipp som happ för att skära ned på kostnader som uppvärmning och finansiera budgetunderskott i de lokala församlingarna. Det är som att slakta fåret istället för att klippa och sälja dess päls.

Inför ett omedelbart moratorium på försäljningar av fastigheter! Om man låter varje enskild församling fatta beslut om att sälja av fastigheter och mark (i nämnder utan fastighets- eller affärskompetens och där ingen specifik person bär ansvaret i efterhand för att kulturklenoder sålts av billigt) så är det som om varje pilot beslutar om var han ska flyga istället för att ta hjälp av flygledare.

Det behövs en klok, långsiktig strategi och en överblick över hela Svenska Kyrkans fastighetsbestånd för att fatta rätt beslut. De fastigheter som inte används (för närvarande) av verksamheten ska givetvis hyras ut i stället för att säljas.

Det finns helt hårresande exempel från bland annat Båstad där kyrkan billigt sålt ut en centralt belägen fastighet – som sedan efter uppstyckning säljs extremt dyrt i form av bostadsrätter.

Svenska kyrkan har idag en otrolig möjlighet att på riksnivå låna till i stort sett nollränta, renovera upp de fastigheter som inte behövs för att sedan hyra ut dem. Den vinst och det kassaflöde som dessa tusentals fastigheter genererar kan sedan användas till att t ex finansiera ungdomsverksamhet.

Det är ett långsiktigt, ansvarsfullt och klokt sätt. Fastigheter ska just förvaltas och generera hyror om de inte behövs i den egna verksamheten – de ska inte ses som belastningar utan resurser som kan generera intäkter under många år framöver!

Dagens beteende att i panik sälja ut lokala fastighetsbestånd billigt, som tagit hundratals år att bygga upp, är precis som när Sovjetunionen monterades ned och dess otroligt värdefulla naturresurser såldes ut billigt till Oligarker som blev miljardärer.

Svenska Kyrkan kan vara Sveriges finaste fastighetsbolag och ha en central uthyrning av lokaler i hela Sverige – vinsten och kassaflödena kan sedan användas år efter år för att finansiera kyrkans verksamhet.

 

2. Skapa ett nationellt täckande nätverk av förskolor i Svenska kyrkans lokaler som kan ge barn och föräldrar trygghet och en ljus uppväxt.

Det finns lyckade och goda internationella exempel på denna verksamhet i kyrklig regi. Då blir kyrkan en naturlig plats att vistas på inte bara under livets högtider. En plats dit föräldrarna från måndag till fredag lämnar och hämtar sina barn. En lugn oas i vardagsstressen och livspusslet. En plats som föräldrar vet har en god värdegrund och värderingar som ger barnen en god uppväxt.

Många av kyrkans lokaler används onaturligt få timmar under en vecka. Att fylla de med liv och rörelse ingjuter ny energi och livslust i kyrkan och dess medarbetare. När barnen blir ungdomar så blir det naturligt att återvända till kyrkan och konfirmationen. Det blir naturligt för föräldrar att ta familjerna till kyrkan även på söndagens gudstjänst om de kommer dit under veckorna.

Det skapar också potentiella mångmiljonintäkter (och på sikt miljardintäkter) till kyrkan. Varje förskoleplats är värd oerhört mycket pengar och med en nationellt täckande kedja av förskolor så blir kassaflödena stora och kan år efter år finansiera kyrkans övriga verksamhet.

 

3. Skapa kompletterande gudstjänster i världsklass som når ut i alla kyrkor, till exempel klockan 17 varje lördag.

Det ska vara lika omistligt att missa en gudstjänst som att missa en derbymatch i hockey för de som älskar hockey. Precis som New Yorks Symfoniorkester fyller biografer runt om i världen med direktsända konserter kan Svenska kyrkan fylla alla kyrkor.

Om man ger 52 av världens bästa predikare och talskrivare uppgiften att skapa och skriva en ny predikan var till årets alla veckor – samtidigt som man fyller varje veckas gudstjänst med unika, fantastiska artister som Carola och Cyndee Peters och låter artister som Jan Malmsjö läsa bibelverserna så blir det något oförglömligt.

Med bra digital teknik och livestreaming skapar man en fantastisk ljud-, bild- och ljusupplevelse live i kyrkorna runt om i Sverige. Kantorn och prästen i den lilla landsortskyrkan kan deltaga, inleda och avsluta varje livesänd gudstjänst.

I dag betalar svenskar dyra biljetter och beger sig till Stockholm för att se musikaler. Bibelns skrifter bär på minst lika mycket spänning och dramatik! Gör det därför omistligt att missa lördagen i kyrkan – gör det så starkt att människor delar det på sociala medier och gör det viralt. På så sätt kommer deras vänner med till kyrkan nästa vecka och ordet sprids – och på så sätt synliggör man värdet i att vara medlem i Svenska kyrkan.

Att i glädje besöka en fullpackad kyrka med levande ljus – ger minnen för livet och skapar regelbundna gudstjänstbesökare som blir nya medlemmar vilka genererar nya skatteintäkter.

Martin Luther King sa att: ”Den största tragedin är inte de onda människornas förtryck och brutalitet – men de goda människornas tystnad.” Nu är det dags att vi alla tar bladet från munnen och tar ansvar för det arv vi har att förvalta och som är byggt av tidigare generationers slit och uppoffringar. Var vill vi att Svenska kyrkan ska vara om 100 år? Om 500 år?

Svenska kyrkan är fylld av fantastiska medarbetare och fantastiska medlemmar, bland vilka det döljer sig många vardagshjältar. Samtidigt är Svenska kyrkan fylld av otroliga resurser i form av bland annat skog, mark och fastigheter. Det gäller bara att använda de resurser man har på ett uthålligt sätt och se sina styrkor i ett nytt ljus.

Daniel Swärd
bokförläggare och serieentreprenör
Ängelholm

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Felix
Nej tack. Gudstjänst är inte underhållning för konsumtion och så bör de förbli.