Var vaksam och lyssna noga!

Sandra Signarsdotter Präst och feminist

Oslo i helgen. Foto: TT

Hur ska vi kvinnor och hbtqi+ personer kunna känna trygghet och framtidstro när världen ser ut som den gör idag? Stå bakom dem som kämpar för att återupprätta skapelsen och var vaksam och lyssna uppmärksamt när de talar!

Vaknade upp denna vackra Midsommardag 2022 och kände en sådan sorg i mitt hjärta. Midsommardagen, den dagen på kyrkoåret som har temat Skapelsen. I skrivande stund sitter jag på min altan med utsikt över Dalarnas vackra landskap. Aldrig är väl Sverige så vackert som nu. Allt är grönt, ängsblommorna vajar med vinden, humlor och bin surrar förbi, sätter sig på en prästkrage och suger nektar. Långt bort mot horisonten sträcker sig de grönklädda bergen och från Sjugare by hör man tuppen gala. Det är alldeles stilla i luften; det är som om skapelsen vet med sig att buga.

Ändå denna sprängande sorg i hjärtat.

Två människor har skjutits till döds på en gayklubb i Oslo. Norska polisen misstänker hatbrott. Samma dygn har Högsta domstolen i USA meddelat att aborträtten rivs upp.

I dagens evangelietext, Matteus 6:25-30, står att läsa ur bergspredikan när Jesus pratar om bekymmer. ”Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen.” Jag känner mig som den där trossvaga, som Jesus talar om i vers trettio. Den som, trots min tro, trots det vackra runt omkring, ändå oroar mig. Men går det att göra annat, tänker jag? Hur ska vi kvinnor och hbtqi+ personer kunna känna trygghet och framtidstro när världen ser ut som den gör idag? När många länder, inklusive Sverige, backar vad gäller jämställdhetsfrågan. När USA, världens största demokrati, inskränker kvinnors rättigheter. När människor mördas på öppen gata på grund av sin sexuella läggning. När våldet mot kvinnor ökar.

Visste ni att under första halvan av 2022 misstänks fler kvinnor ha mördats av män i sin närhet än under hela 2021. Och på det finns ett mörkertal.

Ta in de två meningarna för en sekund och berätta sedan för oss hur vi kvinnor och hbtqi+ personer inte ska bekymra oss, för tro mig, vi lyssnar när kloka talar.

I Kyrkoordningen står att läsa att församlingarnas syfte är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Hur återupprättar vi skapelsen när människan som är satt att förvalta skapelsen förminskas, förtrycks och mördas? När rättigheterna för hälften av jordens befolkning (läs:kvinnor och hbtqi+ personer)  inskränks gång efter annan? När människor världen över häcklas, hånas, skändas och mördas för att man älskar en människa av samma kön? Det går inte att ta något för givet, inte ens våra rättigheter.

Åsa Beckman skriver i DN 25 juni 2022: ”För egen del tänker jag aldrig mer ta någon enda rättighet för given. Av abortfrågan ska man lära sig att det aldrig går att slå sig till ro. Förtryck kommer alltid tillbaka – ofta bara i förändrad skepnad. Så var vaksamma! Lyssna uppmärksamt! Låt er inte luras! Den 24 juni 2022 var en katastrofal dag för miljontals flickor och kvinnor i världen.”

Och inte enbart kvinnor utan även hela hbtqi-rörelsen. Båda sprungna ur feminismen.

När jag lyfter blicken från tangentbordet är det som om skapelsen runtomkring mig bär sorgflor. Världen sörjer och Gud likaså.

Om det är någonting som ger framtidstro, trots allt, så är det alla de människor som har modet att stå på barrikaderna. Modet att höja sin röst när människor far illa. Modet att kämpa, trots hårt motstånd. Kanske ibland livsfarligt motstånd. Så länge människan har funnits har det alltid och kommer alltid att finnas de människor som kämpar för att återupprätta skapelsen. Är du inte en av dem, så se till att stå bakom de som talar och var vaksam och lyssna uppmärksamt när de talar!

Sandra Signarsdotter
Präst och feminist

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Malin Elisabeth
Tack! Jag känner precis som du. Bra skrivet!
Staffan Wadström
Som vanligt när abortfrågan diskuteras glöms det ofödda barnet och dess rätt till liv. Är det ett kristet sätt att se på saken?