Vi får inte tystna inför ett pågående förtryck

Mattias Irving Anna Ardin medlemmar i föreningen Hjärta

Kyrkomötets Israel-beslut låg rätt i tiden. Nu kallar Amnesty den israeliska ockupationen för apartheidpolitik.

Nu går Amnesty international ut och sällar sig till de organisationer som under det senaste året börjat kalla den israeliska ockupationen för apartheidpolitik. Nyligen beslutade även Kyrkomötet att Svenska kyrkan bör genomföra en egen utredning om huruvida Israels politik utgör ett brott mot FN:s apartheidkonvention från 1973. Detta var ett viktigt beslut som visade sig ligga rätt i tiden. Svenska kyrkan behöver ha en aktiv och undersökande hållning i vår tids mest brännande frågor.

Det är också viktigt att inse att Israels har en speciell betydelse för judendomen. Detta är inte en vanlig territoriell konflikt. Därför måste man närma sig frågan med respekt och dialogvilja. Israels existens är fullkomligt central för att ge judar en fristad, vilket blir allt viktigare när judiskt liv åter försvåras runt om i en värld där antisemitismen växer sig starkare.

Frågan om ordvalet ”apartheid” är laddad eftersom det anknyter till en lång västerländsk historia av demonisering av judiskt liv. Konventionen skapades utifrån exemplet Sydafrika och namnet på denna kan inte bli ett hinder för att utreda de misstänkta brotten, men diskrimineringen av palestinier har en alldeles egen dynamik.

Därtill har representanter för det israeliska högerstyret satt i system att kalla all kritik mot den förda politiken för ”antisemitism”, något som riskerar att på längre sikt urholka ett viktigt begrepp i jakten på kortsiktiga poänger. Därför är det hebreiska ordet ”hafrada” ett mer lämpligt ord för att beskriva det som sker. Hafrada används av den israeliska administrationen för att beskriva den egna politiken och betyder, precis som afrikaansordet apartheid, ”åtskillnad”.

Denna åtskillnad har lett till akut nöd för miljoner palestinier. Deras självklara mänskliga rätt till liv, hälsa och frihet får aldrig åsidosättas i diskussionen. I slutänden måste folkrätten respekteras. Vägen framåt kan inte ligga i att omvärlden tystnar inför ett pågående förtryck som har pågått i decennier och är på väg mot en humanitär katastrof av historiska proportioner.

Mattias Irving
Anna Ardin
medlemmar i föreningen Hjärta

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.