Vi har ett klimatnödläge!

Programgruppen för klimatet i Sofia församling

Illustration: Getty

 Foto: Boonyachoat

Vi har fått ett ansvar att vårda jorden för att ge den vidare till kommande generationer

I Sofia församling har två samtalsgrupper samlats under hösten. Underlaget för våra samtal har varit biskop Andreas Holmbergs bok Gud såg att det var gott. Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. Vi har behövt prata om den oro vi känner inför klimatkrisen, om vad vi kan göra som individer, som kyrka och som del i vårt samhälle. Herdabrevet har gett perspektiv på klimatnödläget och stärkt oss i vår övertygelse att arbete för klimatet är ett uttryck för kristen tro.

FN:s klimatrapporter varnar oss gång på gång för att vi riskerar att förstöra vår planet och den natur som vi är en del av. Utvecklingen går åt fel håll trots tekniska framsteg mot mer grön energi. Det kommer att behövas ”aldrig tidigare ekonomiska förändringar inom loppet av en generation” enligt J Rockström et al. En jord för alla. Ett manifest för mänsklighetens överlevnad.

Beslutfattare behöver vårt stöd för att kunna ta nödvändiga beslut. Nu behöver vi hjälpas åt! Lyft blicken från dina vanor och din livsstil! Att förändra våra konsumtionsvanor, att bli sparsamma med energi och miljön är inte att ”behöva sänka vår levnadsstandard”. Perspektivet som vi vill lyfta fram är att en enklare livsstil är en vinning. Biskop Andreas skriver om att vi behöver måla nya bilder av det goda livet.

Vi måste verka för klimaträttvisa. Fattiga länder behöver få del av vårt välstånd. Vi som överkonsumerar kommer att få dela med oss. Vi behöver bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatpåverkan. Om vi inte gör något effektivt nu kommer vi att få se fler katastrofer, översvämningar, torka, människor som flyr obeboeliga platser, djur och växter som utrotas.

På Svenska kyrkans hemsida står: ”Klimatkrisen är sannolikt den största gemensamma utmaning som mänskligheten någonsin stått inför.” Det som saknas i den aktuella debatten i Sverige om klimatkrisen och den nödvändiga omställningen är att vi har tappat bort de existentiella och andliga aspekterna. Det handlar om alla människors rätt till ett värdigt liv.

Vi behöver hjälpas åt att leva med varandra i balans med jordens resurser. Vi gör det tillsammans. Vår tro kan vara på olika sätt. Men gemensamt i många religioner är att vi tror att Gud har skapat jorden vacker och god och satt människan i naturen som en del av den. Vi har fått ett ansvar att vårda jorden för att ge den vidare till kommande generationer.

Vi vill uppmana till dig att tillsammans med andra läsa Herdabrevet.

Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem. Joh. 7:12

Programgruppen för klimatet i Sofia församling, genom
Helena Lind

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Klimat

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Per
Klimatgruppen i Sofia församling får gärna skänka av sitt överflöd till de 3e-världenländer som nu vill ha mer bidrag och stöd från väst (så kan de spendera sina egna på konsumption och vapen istället).
Johanna Månsson
Det allra bästa var och en utav oss kan göra i detta nu är att övergå till att äta likfritt och förstås allra helst helt växtbaserat.