Vi står för överenskommelsen

Som tidigare redovisats i Kyrkans Tidning har en överenskommelse träffats mellan Skarpnäcks församling och EFS-föreningen i Hammarbykyrkan om ett upphörande av samarbetsavtalet redan från halvårsskiftet 2013.

Som kompensation har församlingen betalat en ekonomisk ersättning till EFS-föreningen om cirka tre miljoner kronor. De av församlingens anställda som tjänstgjort i Hammarbykyrkan kommer framöver att tjänstgöra inom andra delar av församlingen.
Förhandlingarna har genomförts i god anda och avslutas med att bägge parter har nöjdförklarat sig.

Förändringen innebär att Skarpnäcks församling kan genomföra den organisatoriska förändring som är nödvändig inom församlingens verksamhetsområde. Förändringen innebär att församlingen går från tre distrikt till två och att större resurser satsas där behoven är som störst.
Den nya organisationen innebär givetvis att församlingen tar ett ännu större ansvar för församlingsverksamheten i Hammarbyhöjden. Vi känner ett stort ansvar för den välkända Markuskyrkan i Björkhagen som i hög grad används av de boende i Hammarbyhöjden.

Sedan överenskommelsens träffande har tyvärr EFS-föreningen riktat hårda angrepp mot kyrkoherde Maria Berg och dessutom anmält henne till domkapitlet för tjänstefel.
Man har också framfört att en ny kyrkoherde skulle ha en annan syn på hur ett nytt samarbete skulle kunna utvecklas, det vill säga att man ser helst att Maria Berg slutar. Till yttermera visso har man också riktat stark kritik mot biskop Eva Brunne för hennes stöd till församlingen under förhandlingsprocessen!
Föreningen riktar också kritik mot den som man säger ”samarbetsfientliga” S+M+V i kyrkorådet som man uppfattat ensamma har beslutat om uppsägningen av avtalet när i själva verket även Posk stödde uppsägningen förutom en företrädare som reserverade sig.
Uppenbarligen har EFS-föreningen höga förväntningar i kyrkovalet trots att bara ett litet antal av medlemmarna i föreningen bor i församlingen.

EFS-föreningens höga tonläge bidrar tyvärr inte till att skapa förutsättningar för ett framtida samarbete. Vad som bekymrar oss särkilt är föreningens angrepp på två kvinnliga företräd-are inom Svenska kyrkan, biskopen och kyrkoherden. Angreppen är av ett slag som inte hör hemma i Svenska kyrkan.

Kurt Sjöberg (s)
Kyrkofullmäktiges ordförande
Rut Niska Säfström (M)
Kyrkorådets ordförande
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.