Vi vill hitta lösningar för Katarinamässan

Birgitta Söderberg och Andreas Holmberg gudstjänsthandläggare i Stockholms stift

REPLIK. Det är en svårighet att Katarinamässan utgör församlingens huvudgudstjänst. Katarina församling och Stockholms domkapitel får tillsammans hitta lösningar på denna utmaning, skriver stiftets handläggare i svar till Olle Carlsson och hans medarbetare.

Katarinamässan är sedan länge en levande missionsstation mitt i staden och en inspirationskälla för församlingar runt om i Svenska kyrkan. Vi känner tacksamhet och respekt för församlingens arbete och engagemang för och med människor. Med anledning av den oro som kyrkoherde Olle Carlsson med flera medarbetare uttrycker i sin insändare vill vi kommentera några saker.

Som gudstjänst ryms Katarinamässan i förslaget till ny kyrkohandbok vilket vittnar om handboksförslagets förmåga att rymma både tradition och förnyelse. Svårigheten ligger i att Katarinamässan utgör församlingens huvudgudstjänst, men det är en utmaning som Katarina församling och Stockholms domkapitel har förutsättningar att tillsammans hitta lösningar på. Det kan ske på flera sätt och utan att göra våld på Katarinamässans ”tilltal, tillgänglighet och klang”.

Kyrkohandbokens uppgift är att skapa en ordning som håller samman Svenska kyrkan och presenterar vår gemensamma lära. Genom den tar vi tillsammans ansvar för kyrkans olika perspektiv och traditioner.

Katarinamässan är, uppfattar vi, mer än enbart en fråga om gudstjänstordning och inkluderar till exempel den stora delaktighet som genomsyrar gudstjänstlivet. Här går Katarinamässan hand i hand med förslaget till ny kyrkohandbok där gudstjänstfirarnas delaktighet utgör ett centralt och bärande perspektiv. Vi tror, som medarbetarna i Katarina församling, att gudstjänstutveckling i första hand sker ”via relationer och möten” och gläds över ett handboksförslag som ger förutsättningar för ett gudstjänstarbete präglat av ett sådant förhållningssätt. 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Birgitta Söderberg och Andreas Holmberg, gudstjänsthandläggare i Stockholms stift
1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Växjö stift
Stockholms stift
Stockholms stift

Kantor

Härnösands stift
Härnösands stift

Diakon

Härnösands stift
Härnösands stift